Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.08.2016, 10:37

Дружба між народами починається зі щирого та відкритого спілкування

За час перебування Надзвичайного та Повноважного посла Італійської Республіки в Україні Фабріціо Романо в Україні з січня 2012 року по серпень цього відносини між нашими країнами вийшли на якісно новий рівень. Як часто повторює сам Фабріціо Романо, за оста

Зачас перебування Надзвичайного та Повноважного посла Італійської Республіки вУкраїні Фабріціо Романо в Україні з січня 2012 року по серпень цього відносиниміж нашими країнами вийшли на якісно новий рівень. Як часто повторює самФабріціо Романо, за останні декілька років важливих двосторонніх зустрічей нанайвищому рівні між керівництвом України та Італії відбулося більше, аніж завсі роки незалежності нашої країни.

Якспівголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія хочу висловити йомущиру подяку за сприяння у роботі нашій групі, адже саме завдяки його активнійучасті представники нашої групи мали змогу влітку минулого року відвідати Римта поспілкуватися з нашими італійськими колегами. А навесні цього ми провеливже офіційний візит у  складі великоїделегації українських парламентарів. Подібна міжпарламентська співпраця єважливою складовою міждержавних стосунків, адже саме парламенти є основнимипровайдерами реформ.

Наданий час вже напрацьований текст Меморандуму про співпрацю між парламентамиУкраїни та Італії. Після його підписання Україна стане лише 28 країною, щоподібним чином формалізувала відносини між цими державними інституціями і вцьому важливу роль зіграв саме Фабріціо Романо.

Слідвідзначити, що в Палаті депутатів Італійської Республіки дещо відмінний відВерховної Ради України формат роботи міжпарламентських груп дружби. Як правило,італійська група дружби складається з 4-5 депутатів, за кожним з яких закріплюєтьсяокремий напрям роботи, за який він відповідатиме, і це входитиме до йогопосадових  обов'язків. Саме такий форматбув запропонований і нам: група дружби Італія-Україна в Палаті депутатіворієнтовно складатиметься з 5 депутатів. Ще до формального створення цієї групими обговорили напрями співпраці, які є актуальними як для України, так і дляІталії – це реформа юстиції, децентралізація та боротьба з корупцією.

Длятого, аби юридично оформити співпрацю між Верховною Радою України та Палатою депутатівІталійської Республіки, Меморандум про співпрацю має бути підписаний головамиобох парламентів. Орієнтовно це може відбутися під час Європейської конференціїголів парламентів, що відбудеться у Страсбурзі (Франція) 15-16 вересня.

Важливовідзначити, що Фабріціо Романо всіляко сприяв організації Групи дружби зУкраїною в Парламенті Італії, де на сьогодні існує ряд аналогічних груп дружби,що працюють на підставі відповідних меморандумів про співпрацю. Розуміючи, щосаме відсутність такого меморандуму гальмує створення групи дружби з Україною,Фабріціо Романо допоміг знайти неформального голову такої італійської групи, щоактивізувало підготовку тексту майбутнього меморандуму. Тобто Фабріціо Романоне просто співпрацював з групою дружби, а будував фактично «фундамент» такоїгрупи.

Окремохочу висловити вдячність послу за проведені в червні цього року зустрічі зпредставниками національного парламенту, які активно працюють в парламентськихасамблеях ключових міжнародних організацій таких як ПАРЄ, ПА ОБСЄ та ПА НАТО. Митакож вдячні за участь в заходах, які проводились по лінії парламенту Україниза участі країн "Великої Сімки. Загалом дякуємо Уряду ІталійськоїРеспубліки і його представнику на території України Послу Італії ФабріціоРомано за тверду та принципову позицію щодо стримування РФ шляхом підтримкиантиросійських санкцій.  

Вартотакож нагадати, що саме під час каденції Фабріціо Романо при посольстві Італіїв Україні був створений «Підприємницький комітет», направлений на допомогу якукраїнським, так і італійським підприємцям. Завдяки цій асоціації коженукраїнський експортер зможе отримати об’єктивний аналіз перспектив свогопродукту в Італії та рекомендації спеціалістів стосовно його подальшогопросування. Цей проект відкриває перед українським та італійським бізнесомширокі можливості для взаємовигідної співпраці, що особливо важливо з огляду насанкції, що діють по відношенню до Росії та оголошені у відповідь.

Окремоїуваги потребує співробітництво між Україною та Італією у сфері культури. Цейнапрямок також отримав нового імпульсу, що стало можливим завдяки активнійпозиції Фабріціо Романо.

Важливимиподіями у культурному житті не тільки Києва, а й усієї України стали культурнізаходи, організовані італійською стороною в багатьох містах. Одним з найбільшихдосягнень в культурній площині вважаю встановлення на Володимирській гірціпам’ятника видатному італійському поету та політику Данте Аліг’єрі з нагоди750-триріччя з дати його народження, до якого була долучена і наша група дружби.Зараз іде підготовка до встановлення вже у Флоренції пам’ятника ТарасуШевченку. Ескізи до майбутнього монументу розробляв український скульптор ОлегПінчук.

Загаломже, протягом цих років за сприяння Посла Італії Фабріціо Романо та ДиректораІталійського інституту культури в Україні Франко Баллоні була здійсненна низкамасштабних спільних італійсько-українських мистецьких проектів, що сталисправжніми подіями в культурному житті наших країн. Серед таких знакових ініціативтреба відзначити спільні українсько-італійські постановки опер «Попелюшка» Дж.Россіні (2014 р.) та «Набукко» Дж. Верді (2016 р.) в Національній оперіУкраїни; виставка «Врятовані скарби Італії. 17 картин з колекції МузеюКастельвеккіо у Вероні», відкрита за участі Президента України Петра Порошенкав Національному музеї мистецтв ім. Б. та В. Ханенків (2016 р.); розробкапрограми спільних культурних заходів і надання м. Києву статусу «Спеціальногопартнера» Європейської столиці культури 2019 р. міста Матера (2016 р.) тощо.

Проведенічисленні спільні грандіозні проекти в галузі музичного мистецтва, такі якМіжнародний фестиваль «Аве Верді» в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові,Одесі та Харкові з нагоди 200-річчя від дня народження Дж. Верді (за участівсіх оперних театрів України та Римської опери; 2013 р.) та три фестивалііталійського музичного бароко «Italia Festival Barocco» (арт-директор фестивалю– Нансі Мілезіс Романо, дружина пана Посла; 2014-2016 рр.), а також іншічисленні яскраві акції за участі італійських та українських митців – концертвизначного композитора сучасності Енніо Морріконе в Національному палацімистецтв «Україна» та гала-концерти солістів Академії Театру «Ла Скала» (2013р.), «Гала Італія» (з нагоди Головування Італії у Раді Європейського Союзу 1липня 2014 р.), «Гала Россіні» (2015 р.). Значною подією в мистецькому просторістолиці України стала також виставка оперних костюмів знаменитих постановокРимської опери, організована в Національній опері України (2013 р.).

Особливузначущість мають здійснені спільні європейські проекти за участі різних країн,як-от Міжнародний мистецьки проект «Ніколи знову / Never Again» до 100-хроковин Першої світової війни (1914–2014) – однієї з найтрагічніших датсвітової, європейської та української історії. У рамках цього  проекту, ініційованого Посольством Італії йпідтриманого МЗС і Міністерством культури України та низкою посольств іноземнихкраїн, інтернаціональний склад солістів, які представляли Україну, ІталійськуРеспубліку, Республіку Болгарію, Республіку Польщу та Швейцарську конфедерацію,виконали безсмертний «Реквієм» Дж. Верді. З нагоди відзначення Дня Європи вУкраїні у травні 2016 р. в Національній опері був проведений яскравий концерт«Гала-Європа», програму якого склали твори класичних і сучасних європейських,італійських і українських композиторів.

Цеплідне партнерство зробило надзвичайно великий внесок у духовне зближення нашихнародів та в інтеграцію українського мистецтво в сучасні загальноєвропейськікультурні процеси. Сподіваюсь, з новопризначеним послом вдасться вибудуватитакі ж продуктивні та дружні стосунки, які в нас склалися з Фабріціо Романо,адже в його  особі я зустрів справжньогодруга. Дружба між народами починається зі щирого та відкритого спілкування міжлюдьми.




Останні записи