Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2015, 09:32

Оновлення судової системи: проблеми та перспективи

Одним з головних завдань, яке необхідно вирішити в рамках впровадження судової реформи, є підвищення рівня професійності суддівського корпусу та його оновлення.

Одним з головних завдань, яке необхідновирішити в рамках впровадження судової реформи, є підвищення рівняпрофесійності суддівського корпусу та його оновлення. Розв’язати його швидко,за рахунок призову в служителі Феміди випускників юридичних вишів, не вдасться.Судова система особлива, судді виховуються роками і процес оновленнясуддівських кадрів триватиме кілька років. І починати потрібно з оцінкипрофесійного рівня наявних суддів, їх переатестації, підвищення кваліфікації таперепідготовки.

 

Ухваленим Законом «Про забезпечення права насправедливий суд» передбачено проведення первинного кваліфікаційного оцінюваннявсіх діючих суддів з метою визначення, чи можуть вони здійснювати правосуддя втих судах, в яких працюють. Проведення оцінювання має забезпечити Вищакваліфікаційна комісія суддів, яка на своєму першому засіданні після вступу вдію Закону зобов'язана затвердити персональний склад кваліфікаційної ідисциплінарної палат (не менше 4 членів у кожній).

 

Першочергово процедуру оцінювання, відповідно до графіка, встановленого Вищою кваліфікаційноюкомісією суддів України, проходитимуть судді, що подали заяву на обраннясуддею безстроково. Судді Верховного Суду України та вищих спеціалізованихсудів - впродовж шести місяців, а судді апеляційних судів – впродовж двох роківз дня набрання чинності Законом. Первиннекваліфікаційне оцінювання суддів місцевих судів, які склали присягу судді донабрання чинності цим Законом та відправляють правосуддя, проводиться утерміни, визначені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Загаломоцінювання триватиме кілька років, адже в Україні близько 10 тисяч суддів.

 

У разі якщо суддя не проходить кваліфікаційнеоцінювання, він відстороняється від посади і направляється для перепідготовки вНаціональну школу суддів, після чого зможе ще раз пройти оцінювання. Суддідається додатковий шанс залишитись працювати відповідно до обраного фаху. Але непідтвердженняможливості здійснення правосуддя у відповідному суді за результатами повторногокваліфікаційного оцінювання є підставою для висновку Вищої кваліфікаційноїкомісії суддів про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішенняпитання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушенняприсяги.

 

Вцьому ланцюжку неврегульованим залишається лише один момент, пов’язаний зішколою суддів. Національна школа суддів була створена у 2010 році длязабезпечення  формування кадровогопотенціалу судової системи. В ній здійснюється підготовка кандидатів на посадусудді та підготовка суддів і працівників апаратів судів. Напрямку«перепідготовка суддів» на даний час не існує. Відповідні зміни потрібно внестив Наказ Ректора Національної школи суддів, визначити строки підготовки та розробитивідповідні програми.  

Останні записи