Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2018, 16:33

Греція: Енеїда або несанкціоноване переміщення осіб через кордон

Магістр міжнародного права, адвокат

Історичний розвиток правової бази щодо сприяння незаконному в'їзду або виїзду в Грецію характеризувався поступовим посиленням регулювання та збільшенням тяжкості тюремних покарань, встановлених судами

 

 

видання «Європейська правда», 08 лютого 2018 р.


Метою статт і єрозібратися у покаранні за діяння щодо несанкціонованого переміщенняосіб через кордон Греції та внести деяку ясність стосовно строків тюремнихув’язнень, що озвучуються іноді 200-річним терміном.

Історичний розвиток правової бази щодо сприяння незаконного в'їзду абовиїзду в Грецію характеризувався поступовим посиленням регулювання тазбільшенням тяжкості тюремних покарань, встановлених судами : покарання від 3місяців позбавлення волі і штрафу в 100 000 драхм по Закону № 1975 у 1991 році - і аж до довічногоув'язнення та штрафу в 700 000Євро за кожну переміщену особу за Законом № 4332 від 1 квітня 2014 року. Кілька поправок до закону були виправданіпосиланням на профілактичну функцію, яка карає «посередника», що може служитизапобіганню нелегальній міграції в цілому. Ця фундаментальна політична метавписана в розробку правової бази та його конкретної реалізації. Конкретнінаслідки застосування жорсткого законодавства викликали широку критику з різнихсторін, включаючи представників системи правосуддя, парламентаріїв, правозахиснихта політичних організацій, а також професійних асоціацій перевізників.

За інформацією міжнародного проекту «Суперечності в міграційнійполітиці: Концепція захисту чи контроль над кордоном» (KideM), підтримана ЄС урамках програми «Європа для громадян» ВиконавчогоАгентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури (EACEA),вирішальний момент для посилення грецького законодавства про міграцію відбувсяз поправкою до Закону №3386/2005 (в редакції Закону №3772 від 2009 року).

Ця поправка змінила ступінь тяжкості у сторону підвищенняправопорушення «сприяння в'їзду або виїзду» з кримінального проступку (misdemeanor) докримінального злочину (felonia). Як наслідок, «сприяння» як кримінальнеправопорушення потрапляє до компетенції апеляційних судів, чиї юрисдикціївключають серйозні злочини, карані позбавленням волі на строк понад п'ятьроків, такі як організована злочинність, підробки, шахрайства тощо. Зміна ступеню тяжкості кримінальногоправопорушення призвела до радикального збільшення стягнень, що мають бутинакладені, до трьох років позбавленняволіза кожну перевезену особу,а при обставинах, що обтяжують відповідальність - на 10 років позбавлення волі. Вказані зміни 2009року були повністю внесені до закону в 2014 році, яка набралачинності під назвою «Кодекс про міграцію та соціальну інтеграцію та іншіположення» (Закон 4251/2014).

Таким чином, на данному етапідослідження, припускаю, що озвучені деінде строки в 100-200 років є результатскладання обвинувачення за кожну переміщену особу (по 3 роки). Максимальний термінпокарання за законодавством Греції становить 25 років ув'язнення.

Чинна законодавча база посприянню несанкціонованому в'їзду, транзиту та проживанню в Греції передбаченаст.ст. 29,30 Закону 4251/2014.

Відповідно до ст. 29Закону, особи, які сприяють в'їзду або виїзду з грецької території громадянтретіх країн без виконання перевірок, передбачених Законом, засуджуютьсямінімум до 10 років позбавлення волі та штрафу у розмірі 20 000 Євро . Якщодіяння було здійснено з метою отримання прибутку або в наслідок професійноїдіяльності чи звичайної повідінки особи, або якщо дві або більше особи діялиспільно, то вищесказане карається мінімум 10 роками позбавлення волі та штрафомяк мінімум, 50 000 Євро.

Особи, які сприяютьнезаконному проживанню громадянина третьої країни або перешкоджаютьрозслідуванню поліцейських служб щодо виявлення, затримання та депортаціїтакого громадянина, засуджуються принаймні до 1 року позбавлення волі та штрафуу розмірі 5 000 Євро як мінімум. Якщо діяння було здійснено з метою отриманняприбутку, зазначені особи повинні бути засуджені принаймні на два рокипозбавлення волі і мінімальному штрафу у розмірі 10 000 Євро.

Стаття 30 передбачає відповідальністьперевізників. Капітани суден або інших плавзасобів або літальних апаратів таводіїв будь-яких транспортних засобів, що перевозять до Греції громадян третіхкраїн з-за кордону, які не маютьправа в'їжджати на територію Греції або яким заборонено з будь-якої причини, атакож особи, які забирають їх з пунктів зовнішніх чи внутрішніх кордонів зметою їх переміщення в Грецію або натериторію країни-члена ЄС або третьої країни або сприяють їхтранспортуванню або забезпеченню їх житлом для приховування, засуджується до:

( a ) позбавлення волі на строк до 10 років та штраф від 10 000 до 30 000 Євроза кожну перевезену особу;

( b ) щонайменше десять років позбавлення волі та штраф у розмірі від 30 000 до60 000 Євро за кожну перевезену особу, якщо злочинці діяли з метою отриманняприбутку або в рамках професійної діяльності або звичкою, або є рецидивнимправопорушником або діє як державний службовець або екскурсійний абосудноплавний або туристичний агент або якщо дві чи більше осіб діяли спільно;

(с) мінімум 15 роківпозбавлення волі та штраф у розмірі 200 000 Євро як мінімум за кожну перевезенуособу, якщо діяння може спричинити загрозу життю людини;

( d ) довічне ув'язнення та штраф у розмірі 700 000 Євро як мінімум за кожнуперевезену особу, якщо діяння, зазначена в пункті (с) вище, призвели до втратижиття.

Майно, отримане від злочинноїдіяльності, або майно, яке було повністю або частково використане длявищезгаданої злочинної діяльності, буде вилучено та обов'язково конфіскованевнаслідок вироку суду.

Корисна загалом, на мійпогляд, стаття міністра закордонних справ України, витяг з якої поданий напочатку, містить тривожну інформацію з точки зору захисту наших громадян. Асаме, 1) правову кваліфікацію діяння « свідомо йшли на злочин і розуміли» та, таким чином,2)розкриває конфіденційну інформацію, отриману консулом від затриманих на стадіїдосудового слідства. Вважаю, це не сприятиме довірі громадян до консульськоїустанови і є небезпечним з огляду на захист громадянин проти обвинувачення усуді.

Однак, сам факт того, що державапереймається цим питанням, вселяє надію на належний захист у суді і, особливо, напершочергове вирішення питання із забезпеченням затриманих та обвинуваченихперекладачами. Оскільки часто вони не знають у чому конкретно обвинувачуютьсята які папери підписують. Бо неприякаянні. Як мінімум – частина з них.

Студії з вказаного питання будуть продовжені.Як і вивчення грецької мови.  

Останні записи