Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2017, 17:57

Сенат США вивів Чорногорію з орбіти впливу Кремля

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Не дивлячись на те, що залишається Іспанія, яка не ратифікувала членство Чорногорії в НАТО, схвалення США фактично вказує на остаточне вирішення цієї проблеми.

             Нещодавно сталовідомо про доволі знакову подію, яка може вплинути на баланс сил наБалканському півострові. Мова йде про те, що 27 березня Сенат США проголосувавза завершення дебатів щодо ратифікації членства Чорногорії в НАТО. Отже, цимрішенням Вашингтон поставив крапку в даному питанні, оскільки, імовірно, вженаприкінці цього тижня відбудеться затвердження приєднання Чорногорії доальянсу.

            Відповідно, не дивлячись на те, щозалишається Іспанія, яка не ратифікувала членство Чорногорії в НАТО, схваленняСША фактично вказує на остаточне вирішення цієї проблеми. Тому можнаконстатувати новий етап розширення альянсу. Звісно ж, що такий стан справодразу ж завдає шкоди інтересам Росії в регіоні. Більше того, входженняЧорногорії до НАТО варто вважати поразкою Москви, яка може мати далекосяжнінаслідки. Тому варто очікувати своєрідних відповідей з боку останньої.

            Загалом, спроби Російської Федераціїзірвати наміри Подгориці долучитися до євроінтеграційних процесів вбачаютьсядавно. Наприклад, варто згадати спробу здійснити державний переворот уЧорногорії 16 жовтня 2016 року під час проведення парламентських виборів.Більше того, Москва в цілому намагається створювати джерела нестабільності у країнахБалканського півострову задля послаблення впливу прозахідних сил та нарощуванняпозицій своїх симпатизантів. Яскравим прикладом цього є традиційне використання«сербського питання». Це стосується як самого Бєлграда, який не безпідставновважається оплотом Москви на Балканах, та Республіки Сербської у складі Босніїта Герцеговини. Принаймні, в останній 25 вересня 2016 року було проведенонеконституційний референдум щодо святкування Дня Республіки. Завдяки ньому, яквідомо, Росія намагалася дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Босніїта Герцеговині на фоні прийняття ЄС заявки останньої на членство.

            Але, як можна помітити, загальнаситуація складається не на користь Москви. До цього варто додати поразкупроросійської Болгарської соціалістичної партії на парламентських виборах, щовідбулися 26 березня 2017 року. Тому не стала несподіванкою новина про візитчинного прем’єр-міністра Сербії Александра Вучіча до Москви за тиждень допрезидентських виборів, на яких він має великі шанси отримати перемогу.Безумовно, Росія намагається всілякими засобами утримати власні позиції наБалканах. Наприклад, якщо згадати Болгарію, то варто зазначити, що хоч і БСП невиграла вибори, але значно розширила своє представництво. У свою чергу цестворює проблеми для формування правлячою проєвропейською ГЕРБ нової коаліції.Також можна припустити активізацію політиків у Республіці Сербській. Так самоварто спостерігати й за внутрішньополітичною кризою в Македонії.

            Таким чином, входження Чорногорії доНАТО в подальшому може кардинально змінити баланс сил у регіоні. Тому даний крокактивізує як прихильників євроінтеграційних процесів, так і проросійські сили всусідніх державах. Відповідно, Балкани потребуватимуть значної уваги з бокуМоскви, що в подальшому може бути вдало використано Києвом для здійсненнязовнішньополітичних маневрів.

Останні записи