Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2017, 17:05

Доля Угоди про асоціацію після виборів у Нідерландах

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Загальні результати виборів у Нідерландах не підтвердили побоювань щодо приходу до влади ультраправих. Теж саме стосується й законопроекту щодо ратифікації Угоди про асоціацію.

Дипломатичнавійна між Нідерландами та Туреччиною останнім часом дуже широко висвітлюваласяне лише у вітчизняних, а й у світових ЗМІ. Але вчора відбулася подія, про якуна фоні зовнішньополітичного скандалу майже абсолютно забули. Мова йде провибори до нижньої палати парламенту Нідерландів. Як відомо, від їхньогорезультату залежатиме подальша доля Угоди про асоціацію України з ЄС. Томуконцентрація значної уваги саме на перипетіях дипломатичних відносин Амстердамута Анкари в контексті даної ситуації викликає здивування.

            На сьогоднішній день вже відомо, щопартія чинного прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте здобуває перемогу та запопередніми підрахунками отримає 33 зі 150 місць Другої палати. Але вартозауважити, що це на 8 мандатів менше від тієї кількості, якою володіє урядовапартія на даний момент. Трудова партія, яка є коаліційним партнеромпопередньої, взагалі втрачає 29 з 38 мандатів. Відповідно, вже можна говоритипро те, що склад уряду буде змінено, оскільки формуватиметься нова коаліція. Більшетого, якщо зараз до неї входять лише дві партії, то відтепер, з огляду нарозподіл мандатів після вчорашніх виборів, для призначення уряду потрібночотири. Тому майбутня коаліція, безумовно, може бути менш стійкою, ніж чинна.

            У той же час, варто зазначити, щодві партії, які підтримали ратифікацію Угоди про асоціацію, збільшили своєпредставництво. Так, Демократи 66 отримали 19 місць (на 7 більше), а Зеленіліві – 14 місць (на 10 більше). Тому зниження представництва партій урядовоїкоаліції відбулося не безпосередньо внаслідок підтримки України. Але,безумовно, даний фактор зіграв свою роль, оскільки противники асоціації збільшиликількість своїх мандатів. Партія свободи Герта Вілдерса отримала на 5 місцьбільше, а Форум за демократію, який відомий як один із ініціаторів квітневогореферендуму, пройшов до Другої палати, здобувши 2 мандати.

            Утім, загальні результати виборів непідтвердили побоювань щодо приходу до влади ультраправих. Теж саме стосується йзаконопроекту щодо ратифікації Угоди про асоціацію. Перш за все, зникла загрозавідкликання документу, оскільки, очікується, що чинний прем’єр-міністр МаркРютте залишиться на посаді. У свою чергу результати виборів повинні статисвоєрідним сигналом для Сенату, від рішення якого, на даний момент, залежитьдоля Угоди про асоціацію. Більше того, якщо враховувати, що нова коаліція будезначно розширеною, варто очікувати позитивного для України голосування уверхній палаті. Тому не дивлячись на зменшення представництва урядових партій,позиції прихильників асоціації в цілому збереглися. Відповідно, у данійситуації варто слідкувати за переговорами щодо створення коаліції та формуваннянового уряду. Лише потім можна точно оцінити подальші перспективи ратифікаціїУгоди про асоціацію.

Останні записи