Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2017, 17:52

Скоро регіони отримають нові пасажирські потяги

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

«Укрзалізниця» оголосила тендер на купівлю 6 дизельних поїздів для здійснення регіональних пасажирських перевезень майже за 1,1 млрд. гривень.

Нещодавно сталовідомо про те, що «Укрзалізниця» оголосила тендер на купівлю 6 дизельнихпоїздів для здійснення регіональних пасажирських перевезень майже за 1,1 млрд.гривень. Процес прийому заявок триватиме з 7 березня по 10 квітня. Самі ж торгиплануються на 16 травня. Дана новина є доволі цікавою в контексті низкиостанніх подій навколо «Укрзалізниці» й потребує більш детального розгляду.

            Загалом, цей задум, безумовно, єпозитивним, оскільки він спрямований на поступове оновлення рухомого складу«Укрзалізниці». Більше того, в такий спосіб відбувається демонстрація того, щовідбувається модернізація не лише центральних напрямів, а й менш важливихрегіональних. Відповідно, в цьому можна вбачити, так би мовити, турботу пропересічних громадян. Особливо, якщо звернути увагу на те, що замовлені поїздимають бути вироблені виключно в 2017 році і не перебувати до цього вексплуатації. Тому загальна картина така – дане рішення дійсно має позитивнийхарактер, оскільки чітко відображає позицію керівництва «Укрзалізниці» наздійснення поступового оновлення рухомого складу.

            Але в даній ситуації можуть існуватидеякі підводні камені. Перш за все, варто звернути увагу на те, що запрописаних «Укрзалізницею» умов тендеру імовірним переможцем має стати ПАТ«Крюківський вагонобудівний завод». Це пояснюється тим, що він, на даниймомент, єдиний в Україні випускає відповідні до вимог «Укрзалізниці» дизельніпоїзди. Тому ситуація з тендером може бути розцінена як створення конкурсу «підсвоїх». Але в той же час варто розуміти, що вище згаданий Крюківськийвагонобудівний завод має стратегічне значення для економічної та національноїбезпеки України. Тому, враховуючи падіння загальних обсягів виробництварухомого складу та вагонів, таке рішення «Укрзалізниці» можна розцінити якпротекціоністський захід, який спрямований на стимулювання вітчизняногомашинобудування.

            Інша проблема полягає в тому, що,можливо, краще було б спрямувати частину виділених коштів на розширеннязапланованих ремонтних робіт, або закупити нові вантажні вагони. Останнійваріант є ще більш нагальним у контексті високого ступеню зношення значноїчастини з них. Використання застарілих вантажних вагонів прискорює розбиванняколії. Тому ремонт деяких залізничних шляхів України з часом може бути зведенонанівець.

            Але, в будь-якому разі, кожнерішення завжди має свої плюси та мінуси. У даному випадку, розглядаючи питанняоголошеного «Укрзалізницею» тендеру, варто визнати його позитивний характер. Напревеликий жаль, не можна одним кроком вирішити всі існуючі проблемиукраїнської залізниці. Можливо і було б краще, перш за все, спрямувати кошти наоновлення складу вантажних вагонів, оскільки цього потребує економіка нашоїдержави. Але не слід забувати і про звичайних громадян, які прагнутьподорожувати комфортно. Тому в даному випадку «Укрзалізниця» пішла шляхомзадоволення потреб пересічних українців. 

Останні записи