Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.03.2017, 21:47

"Укрзалізницю" розкрадають на всіх рівнях

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Вчора стало відомо про те, що працівниками СБУ було викрито злочинну схему в Південно-Західній залізниці, учасники якої шляхом незаконних маніпуляцій отримували 1 мільйон гривень.

Доволі часто,говорячи про корупцію та хабарництво, кожен з нас одразу ж думає про вищихчиновників і т. д. Але, на превеликий жаль, без уваги громадськості залишаютьсявипадки здійснення економічних злочинів керівниками середньої та нижчої ланокуправління. Власне, це й робить корупцію на даному рівні більш небезпечною,оскільки звичайні громадяни сприймають її як належне. Не говорячи про те, щонасправді елементарне розкрадання майна на місцях завдає більших збитківекономіці та стабільності в цілому.

            Вчора стало відомо про те, що працівникамиСБУ було викрито злочинну схему в Південно-Західній залізниці, учасники якоїшляхом незаконних маніпуляцій отримували 1 мільйон гривень. Полягала вона втому, що керівники середньої ланки згаданої філії «Укрзалізниці» разом здеякими своїми підлеглими розкрадали паливно-мастильні матеріали, а потімпродавали їх певним комерційним структурам. Як відомо, щоденно злочинці зливализі складів по 2 тонни дизельного палива. У подальшому буде встановлено термін, протягомякого функціонувала схема, та, відповідно, загальні збитки нанесені«Укрзалізниці» в ході розкрадання паливно-мастильних матеріалів.

            На перший погляд може здатися, що сума1 мільйон гривень щомісячно є мізерною, особливо, якщо порівнювати з останньоюсправою щодо привласнення окремими чиновниками «Укрзалізниці» майже 50мільйонів гривень. Але слід розуміти, що саме економічні злочини в нижчій тасередній ланках породжують корупцію у вищих ешелонах управління. Вартозауважити, що фігуранти згаданої схеми навряд чи розкрадали б паливно-мастильніматеріали, якби не мали «вільного простору». Мова йде про те, що або начальникикерівників середньої ланки просто здійснювали слабкий контроль за ввіреним їмдержавним майном, тобто проявляли злочинну недбалість, або вони також мали своїдивіденди від схеми. Для цього вищі чиновники могли свідомо завищувати напаперах потреби у виділенні паливно-мастильних матеріалів і т. і.

            Саме тому економічні злочини нанижчій та середній ланках управління «Укрзалізниці» є вкрай небезпечними. Першза все, це зумовлюється слабким контролем з боку громадськості. По-друге, вартоприпустити, що будь-які корупційні дії, схеми розкрадання майна на місцях і т.і. здійснюються з відома та, можливо, за опосередкованої участі деяких високихчинів. Тому різного роду економічні злочини на вищих щаблях управлінняздебільшого виступають простою сумою незаконних дій на нижчому та середньомурівнях. Відповідно, викриття схеми розкрадання майна в Південно-Західнійзалізниці є лише маленькою частиною загальної корумпованої системи, яка,імовірно (якщо враховувати декілька останніх справ щодо привласнення коштів тапостачання бракованих запчастин), існує в «Укрзалізниці».

            На останок варто зазначити, щофункціонування кожної такої схеми не просто завдає збитків економіці держави, ай уповільнює та в деяких випадках навіть зупиняє процес модернізаціїзалізничних шляхів. Тому реалізація різного роду планів та проектів ремонтнихробіт має супроводжуватися жорстким контролем фінансових ресурсів і боротьбою зкорупцією та розкраданням майна в «Укрзалізниці», існування яких, безумовно,становить загрозу для державної безпеки.

Останні записи