Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.03.2017, 13:59

Як українські дороги відновлюватимуть у 2017 році?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

"Укравтодор" передбачає, що на ямковий ремонт, одну з найбільших проблем українських доріг, планується виокремити 2,5-3 млрд. гривень.

Нещодавно не лише«Укрзалізниця», а й «Укравтодор» ознайомив громадськість зі своїми планами на2017 рік. Передбачається, що на ямковий ремонт, одну з найбільших проблемукраїнських доріг, планується виокремити 2,5-3 млрд. гривень. Безумовно, данасума є колосальною, особливо на фоні більш скромних задумів керівництва«Укрзалізниці». Але в той же час такі витрати є обґрунтованими, оскільки обсягпокриття території держави автомобільними дорогами однозначно більший відзагальної протяжності вітчизняних залізничних шляхів. Відповідно, потрібнодетально розглянути дане питання.

            Перш за все, варто звернути увагу нате, що вище зазначену суму планують спрямувати на ліквідацію ям більш ніж на 30тис. км. українських доріг. Альтернативним рішенням міг бути капітальний ремонт400 км шляхів, але така цифра на фоні загального обсягу існуючих проблем в ційгалузі доволі мала. Тому й було обрано варіант з ліквідацією ям. Більше того,варто зазначити, що такий ремонт матиме не точковий характер, тобто нестосуватиметься лише дрібних локальних руйнувань автошляхів, а буде спрямованийна цілі напрямки. Наприклад, будуть усуватися ями на дорогах «Львів-Луцьк»,«Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв», «Кропивницький-Миколаїв». Тобто, можна побачити,що даний задум стосується деяких відверто аварійних шляхів. Загалом, його метоює зменшення кількості часу, який витрачається на рух з одного міста в інше тапідвищення рівня безпеки громадян на дорогах.

            На перший погляд ремонт 30 тис. кмдоріг є значним та ресурсномістким проектом, особливо в порівнянні з планами«Укрзалізниці», але в той же час, на превеликий жаль, це лише мала частка всієїіснуючої проблеми. Як відомо, загальний обсяг ям на дорогах України складає12,2 млн. м2, з яких 4,6 млн. м2 припадає на державнікоридори (муніципальні шляхи не перебувають у віданні «Укравтодору).Прогнозується, що без належного та своєчасного втручання загальна цифра виростедо 16-18 млн. м2. Відповідно, можна припустити, що з огляду на цепріоритетним варіантом став саме ямковий ремонт.

            У той же час варто розуміти, що наприкладі вище окресленої проблеми демонструється прикрий факт – українськідороги потребують значного оновлення та всеосяжної модернізації. 1 березняпрем’єр-міністр України В. Гройсман заявив, що 95% автошляхів перебувають вжахливому стані. Відповідно, існує загроза виникнення катастрофи в цій галузі,яка може призвести не лише до економічних втрат, а й до негативних наслідків усфері державної безпеки. Тому має бути розроблено комплексний поетапний планліквідації кожної існуючої проблеми в дорожній інфраструктурі. До прикладу,задум «Укравтодору» щодо пріоритетності ямкового ремонту має системнийхарактер, оскільки раніше модернізаційні роботи мали точковий характер. Заразже відбувається раціоналізація даних процесів, яка в подальшому повинна дати позитивнірезультати. Особливо, якщо згадати, що з 1 січня 2018 року набирає чинностіЗакон України, яким передбачається утворення державного дорожнього фонду.Відповідно, не дивлячись на брак коштів та малий (порівняно із загальноюситуацією) запланований обсяг робіт, поступово відбувається раціоналізація процесууправління автошляхами України, оскільки чинні проблеми стали наскількизагрозливими, що продовження подальшого нехтування ними загрожуєнепередбачуваними наслідками для державної безпеки.

Останні записи