Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2017, 18:51

В Нідерландах тривають перипетії довкола асоціації з Україною

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Вчора, 23 лютого, одні з ініціаторів славнозвісного квітневого референдуму, об’єднання GeenPeil, виступили з жорсткою критикою прийнятого рішення. Безумовно, така подія є цілком нормальною в розвиненій європейській демократії, але все ж слід розглянути абс

Як виявилося,реакція на підтримку Палатою представників парламенту Нідерландівзаконопроекту, яким ратифікується Угода про асоціацію між Україною та ЄС, незмусила себе чекати. Стало відомо про те, що вчора, 23 лютого, одні зініціаторів славнозвісного квітневого референдуму, об’єднання GeenPeil ,виступили з жорсткою критикою прийнятого рішення. Безумовно, така подія єцілком нормальною в розвиненій європейській демократії, але все ж слідрозглянути абсурдність самої ситуації.

            Перш за все, варто звернути увагу нате, що в даному випадку риторика противників асоціації України з ЄС базуєтьсяна начебто відвертому нехтуванні волею виборців. Проте така теза є абсолютнимперекручуванням реальних фактів. Слід зазначити, що вчорашнє голосуваннястосувалося законопроекту, який мав коригуючий характер. Тобто, в ньому вжепередбачається узгоджений раніше між Нідерландами та ЄС додаток до Угоди, вякому йде мова про те, що Україні не буде надаватися військова допомога,додаткова фінансова підтримка, а також їй не буде автоматично надано статускраїни-кандидата на вступ до співдружності. Відповідно, прийнятий Палатоюпредставників законопроект враховує основні побоювання противників асоціації.Тому останні заяви GeenPeil мають суто популістський характер. Особливо, якщовраховувати факт того, що з огляду на зміст самої Угоди про асоціацію, потребив додатку не було, оскільки перша не передбачає ні автоматичного наданнястатусу країни-кандидата, ні військової підтримки і т. і.

            Дана ситуація лише зайвий раззасвідчує те, що певні політичні сили не збираються відмовлятися від веденнядискредитаційних кампаній проти України. Тому в хід йдуть відверті популістськізаяви та здійснюється маніпулювання фактами. Безумовно, це пояснюєтьсяблизькістю виборів до Палати представників парламенту Нідерландів. Але в той жечас слід розуміти, що така активність противників асоціації свідчить пропоступове складення ситуації не на їх користь. В іншому випадку мало б місцевідносне затишшя та очікування рішення Сенату щодо питання асоціації. Тому,оцінюючи дану ситуацію , можнаконстатувати наступне – вчора ініціатори квітневого референдуму зазнали поразкиі починають готувати підґрунтя для взяття реваншу до якого Україна має бутиготовою.

            Насамкінець варто зауважити, що рішенняПалати представників викликало найбільше занепокоєння не 19,5 % виборцівНідерландів (від загальної кількості), які проголосували проти асоціації, а,перш за все, Російської Федерації. Не дивлячись на ведення потужноїінформаційної війни проти України, Москві все ж не вдається остаточно зірватипроцес євроінтеграції нашої держави. Утім, на превеликий жаль, він просуваєтьсязначно повільніше, ніж цього вимагають сьогоднішні реалії.

Останні записи