Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2017, 21:24

Шанси на остаточну ратифікацію Нідерландами угоди про асоціацію

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Вчора, 21 лютого, в нижній палаті парламенту Нідерландів відбулося обговорення законопроекту, який вводить в дію угоду про асоціацію між Україною та ЄС


Нарешті питаннящодо остаточної ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС зрушило змертвої точки. Вчора, 21 лютого, в нижній палаті парламенту Нідерландіввідбулося обговорення законопроекту, який вводить в дію вище згаданий документ.Варто зазначити, що на засіданні були присутні прем’єр-міністр Марк Рютте таміністр закордонних справ Берт Кундерс. Безумовно, така увага з боку урядузумовлена тим, що він виступає суб’єктом законодавчої ініціативи. Але слідрозуміти, що такий стан справ відображає зміну поглядів нідерландськогопрем’єра на користь України. Особливо, якщо згадувати його позицію восени, якабула більш виваженою, обережною і дещо скептичною. 
  
            На сьогоднішній день відомо, що врезультаті вчорашніх обговорень урядовий законопроект буде винесено наголосування в нижній палаті парламенту 23 лютого. Очікується, що воно нестимепозитивний для України характер, оскільки окрім урядової партії, яка має 40мандатів, питання ратифікації Угоди готові підтримати Трудова партія (35депутатів), Демократи 66 (12 депутатів) та Зелені ліві (4 депутати).Відповідно, для позитивного рішення потрібно лише 76 голосів, а в даномувипадку свою підтримку виголосили 91 депутат. Тобто, в разі збереження даноїситуації на завтрашній день, Україна, нарешті, отримає довгоочікуване позитивнерішення щодо Угоди про асоціацію з ЄС. 
  
            Проте не все так просто. Слідрозуміти, що на цьому процес ратифікації не завершується, оскільки потрібноотримати згоду верхньої палати парламенту Нідерландів. Справа в тому, що, наданий момент, урядова Народна партія за свободу та демократію і її партнер покоаліції Трудова партія володіють лише 21 з 75 місць у Сенаті. Навіть, якщо бвони отримали підтримку Демократів 66 та Зелених лівих, у їхньому розпорядженніперебувало б лише 35 мандатів. Така кількість не є достатньою, оскільки дляпозитивного рішення потрібна підтримка щонайменше 38 депутатів. Враховуючи часрозгляду законопроекту в Сенаті, очікується, що голосування по ньому точно невідбудеться до парламентських виборів запланованих на 15 березня 2017 року. 
  
            Така ситуація, з одного боку, євигідною для України, оскільки, зважаючи на розстановку сил у верхній палатіпарламенту Нідерландів, позитивний результат є малоймовірним. У той же час слідрозуміти, що даний законопроект має коригуючий характер, тобто, враховуєрезультати негативного для України консультативного референдуму 6 квітня 2016року. Відповідно, все ж можна припустити, що він би отримав підтримку в Сенаті,оскільки задовольняв вимоги опозиційних сил. Парламентські вибори, безумовно,можуть кардинально змінити конфігурацію обох палат аж до формування новогоуряду. Тому імовірною є ситуація за якої в разі перемоги противників асоціаціїзаконопроект може бути просто відкликаним. Згідно Конституції Нідерландівініціатор має право відкликати законопроект до його прийняття парламентом.             

     Отже, в даній ситуації Україні слідвраховувати можливі ризики щодо даного питання та вжити відповідні контрзаходищодо їх нейтралізації або хоча б мінімізації, оскільки від цього залежитьзовнішньополітичний вектор нашої держави.
Останні записи