Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2016, 16:14

Як дорого обійдуться громадянам кредити олігархів?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Кожен громадянин України фактично заплатить за «рятувальну операцію» Приватбанку близько 3 тис. гривень, котрі ляжуть на його плечі у вигляді державного боргу.

Сьогодні стало відомо, скільки кожному українцюкоштуватиме націоналізація Приватбанку. За словами заступника глави НБУ ОлегаЧурія, щоб врятувати банк, держава має витратити на нього 116 млрд. гривень за рахунокзбільшення на відповідну суму внутрішнього державного боргу. Таким чином, коженгромадянин України фактично заплатить за «рятувальну операцію» близько 3 тис.гривень, котрі ляжуть на його плечі у вигляді державного боргу.

Беручи до уваги цей не надто приємний факт, багато хтовзявся критикувати уряд за такий непопулярний крок. Мовляв, держава свідомозвалює на людей проблеми комерційного банку. І це дійсно так. В підсумкудержава програла, програли її громадяни, і тут ніде шукати плюсів.

Але критики націоналізації оминають ту обставину, щоіншого виходу влада просто не мала. Це поганий варіант, однак кращого, на жаль,не було. Альтернативою переходу Приватбанку в державну власність було йогобанкротство, що неминуче призвело б до макроекономічної дестабілізації вкраїні. Адже мова йде про найбільший банк, який грає системну роль увітчизняній банківській та фінансовій системі. Зважаючи на те, що мільйонигромадян користуються послугами приватівців, мають там рахунки, кредити йдепозити, падіння банку загрожувало не тільки суто економічними, а йсоціально-політичними наслідками. Тому націоналізація стала чи не єдинимзапобіжником серйозної кризи в суспільстві.

Насправді, тепер головне питання в іншому. Якщо дефіциткапіталу Приватбанку складає 116 мільярдів, а 97% корпоративного кредитногопортфеля банк роздав наближеним до акціонерів фірмам, то, по суті, це означає,що Коломойський і Боголюбов коштами українців профінансували свої компанії.Якщо внаслідок підприємницької діяльності в банківській сфері країні завданозбиток більш як на сто мільярдів, то це злочин, і за нього треба відповідати.Принаймні на даному етапі справою мають зайнятися не лише державні фінансисти,а й правоохоронні органи. Той факт, що людям буквально нізвідки звалили наголови борг, що дорівнює шостій частині держбюджету, має бути розслідуваний.Зрештою, чому громадяни мають оплачувати кредити олігархів?

Останні записи