Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.12.2016, 18:52

Крок до подолання корупції у сфері земельних відносин

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На сьогоднішній день земельна сфера стала найбільш корумпованою в державі.

Напочатку цього місяця за моєю ініціативою в парламенті зареєстрований проектЗакону України «Про внесення змін до статті 118 Земельного кодексу України щодоудосконалення порядку надання дозволу на розробку проекту землеустрою».

Необхідністьйого прийняття викликана потребою в посиленні протидії корупційним ризикам,захист і прав і законних інтересів громадян, які мають намір отримати у власністьземельні ділянки із земель державної або комунальної власності.

Насьогоднішній день земельна сфера стала найбільш корумпованою в державі. Одниміз способів вимагання неправомірної вигоди, якими користуються корупціонери відвлади під час передачі земельних ділянок у власність громадян, є оформлення дозволів на розроб ку проекту землеустрою щодо відведення однієї земельноїділянки кільком громадянам.

Цестворює умови для проведення своєрідного корупційного конкурсу міжпретендентами на отримання землі під час затвердження проекту землеустроювідповідним органом, який передає земельні ділянки державної або комунальної власності.

Якнаслідок, громадян змушують давати хабарі і замовчувати вчинення злочинівкерівниками органів державної влади та інших органів через побоювання, що вонине отримають землю у власність і залишаться без засобів для існування.

Зайве навітьговорити, що такі злочинні схеми розподілу земель призводять до втратиавторитету державної влади.

В цьому контексті н ароднимдепутатом України Кривохатько В.В. представлений проект закону, який регулюєвищезазначені питання, однак, на мою думку, цей проект містить ряд неточностейі потребує доповнення.

Тому яподав альтернативний законопроект, яким передбачено встановлення термінудійсності документації із землеустрою, розробленої на підставі відповідногорішення з моменту його прийняття.

Також зметою запобігання рейдерськи м захопле н н ям земельних ділянок, їх частин тауникн ення тривалих судових суперечок пропонується включити як одну з підстав для відмовив наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою наявність наземельній ділянці об'єкта нерухомого майна, що за  прав ом власності належить іншомусуб'єкту.

Пропонуєтьсянорма закону, яка полягає в тому, що підставою відмови в наданні дозволу нарозроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки також є:

•розташування на цій земельній ділянці об'єкта нерухомого майна, що належить   іншомусуб'єкту;

•наявність розробленого проекту із землеустрою щодо відведення цієї ж земельноїділянки або її значної частини.

Нарешті, п ропонуєтьсявстановити норму, згідно з якою проект із землеустрою є чинним і подається на розгляд до відповідного органувиконавчої влади або орган у місцевого самоврядування протягом одного року з часу прийняття рішення, напідставі якого в ін розроблен ий .

Останні записи