Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2016, 14:18

Росія намагається зупинити євроінтеграцію на всьому континенті

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На прикладі Чорногорії у черговий раз можна пересвідчитися, що Росія цілеспрямовано продукує конфлікти на території окремих держав задля згортання процесів їх євроінтеграції.

Не зважаючи на те, щовибори до парламенту Чорногорії відбулися ще 16 жовтня 2016 року, події, якісталися під час їхнього проведення, обговорюються до цього часу. Мова йде прозатримання учасників підривної групи, створеної задля захоплення низкидержавних установ. Не дивлячись на те, що злочинці виявилися сербськимигромадянами, по мірі розвитку слідства чорногорські правоохоронні органи тависокопосадовці схиляються до версії з «рукою Кремля».

            Справа в тому, що від початку своєї незалежності Чорногоріятримає курс на тісну співпрацю із західними партнерами. 19 травня 2016 рокубуло підписано угоду про вступ держави до НАТО. Відповідно, саме з цього часу спостерігалосяпоступове нарощення дискредитаційних повідомлень щодо Чорногорії в російськихЗМІ. Пік такого роду інформаційної кампанії припав саме на період проведенняпарламентських виборів. Вважається, що Демократичний Фронт, основна опозиційнадо правлячої Демократичної партії соціалістів, цілком підтримується Росією,особливо у фінансовій частині.

            Якщо провести аналогію з нещодавнім референдумом уРеспубліці Сербській, дійсно можна вбачити в чорногорських подіях «рукуКремля». Цілеспрямований курс на дестабілізацію Боснії й Герцеговини ставреакцією на подання останньою заявки на повноцінне членство в ЄС. Те ж саме спостерігаєтьсяв Чорногорії, але вже стосовно участі в НАТО. У даному випадку Росія традиційновикористовує старі радянські методи, які беруть свій початок ще із Зимовоївійни 1939-1940 рр. Спочатку проходить хвиля дискредитації у ЗМІ включно іззалученням відверто брехливих фактів, а потім відбувається перехід до активноїфази конфлікту. Слід звернути увагу, що згодом, після спроби «перевороту» вЧорногорії, з’явилися повідомлення щодо вислання декількох російських громадянз території Сербії. Особливо знаковим у даній ситуації є те, що вище зазначенаінформація стала доступною під час візиту секретаря Ради Безпеки РФ МиколиПатрушева до Белграду. Таку зустріч, безумовно, можна охарактеризувати якспробу врегулювати назріваючий конфлікт. Мова йде про те, що Росія фактичнопідставила Сербію, оскільки вербувала її громадян для відверто злочинних цілей.Тому Белград, який не прагне «загрібати жар своїми руками», й вислав імовірнихкураторів та вказав Подгориці на московський слід.

            Таким чином, у черговий раз можна пересвідчитися, щоРосія цілеспрямовано продукує конфлікти на території окремих держав задлязгортання процесів їх євроінтеграції. Як виявилося, Україна не єдина жертва геополітичнихігор Москви і це повинно стати потужним сигналом для ЄС у питанні зміцненнявласної безпеки та налагодженні допомоги своїм партнерам. 

Останні записи