Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2016, 13:10

Неприємні для Росії резолюції

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Нарешті, в Європі офіційно визнали не лише те, що конфлікт на сході України було розв’язано Росією, а й факт того, що так звані ДНР та ЛНР є лише її маріонетками.

                   Вчора ПарламентськаАсамблея Ради Європи прийняла дві резолюції, які однозначно вплинуть на мирневрегулювання ситуації на Донбасі. Ними, як відомо, визнається не лише те, щоконфлікт на сході України було розв’язано Росією, а й факт того, що так звані ДНРта ЛНР є лише її маріонетками. Тобто, чи не вперше на міжнародному рівні булоофіційно озвучено справжній стан справ на Донбасі, а саме – його окупацію заучастю військ РФ. Безумовно, такого роду документи відображають позитивнітенденції для України, але в той же час не потрібно занадто їх переоцінювати.

            Перш за все, варто розуміти, що ці резолюції маютьдекларативний характер, оскільки висвітлюють позицію виключно даного інститутута не містять імперативних зобов’язань (лише заклики до певних дій, які непідкріплені примусом). Але в той же час слід зауважити, що ПАРЄ є органомміжпарламентської співпраці, який складається з депутатів парламентів країн-учасниць.Тому дані резолюції де в чому відображають й погляди легіслатур майже всієїЄвропи. Безумовно, це має важливе символічне значення.

            Звісно ж, варто очікувати, що Росія, яка в цілому нехтуєнормами міжнародного права, почне використовувати факт того, що її членство вПАРЄ було призупинено, тому вона не зобов’язана враховувати ці резолюції. Але вданому випадку такий аргумент виглядатиме некоректно, оскільки Москвасамостійно перестала брати участь в роботі організації з огляду на те, що їїпредставники були позбавлені права голосу. Тому використання факту призупиненнячленства в ПАРЄ лише продемонструє чергову спробу Росії здійснити маніпулюванняіснуючим станом справ.

            Зрозуміло, що в будь-якому разі Москва не зобов’язанавиконувати заклики, які були викладені в резолюціях. Але саме існування такогороду документів значно дошкулятиме російській дипломатії. У такий спосібофіційно було знищено міф щодо самостійної суб’єктності так званих ДНР та ЛНР,а також наголошено на тому, що РФ є фактичною стороною конфлікту, від визнаннячого остання категорично відмовляється. Відповідно, це значно ускладнить можливостіманеврування для російської дипломатії і в той же час відкриває простір дляукраїнської. Але, знову ж таки, не варто переоцінювати резолюції ПАРЄ,оскільки, не дивлячись на їх важливу символічну роль, вони не гарантуютьадекватних дій з боку Москви. Тут важливе інше: міжнародна спільнота потрохупочинає називати речі своїми іменами, а це в нашій ситуації дорогого вартує. 

Останні записи