Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2016, 13:37

Бойовики ОРДЛО вирішили скопіювати досвід США?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Проведенням праймеріз сепаратисти та їхні російські господарі торпедують мирний процес.

2 жовтня 2016 року натериторії так званих ДНР та ЛНР було проведено праймеріз – попереднєголосування. Варто зазначити, що даний процес не має жодного стосунку доаналогічного в США (не дивлячись на одну й ту ж саму назву). Також не слідзосереджувати увагу на його результатах, оскільки навряд чи вони будутьрепрезентативними. Відповідно, в даному випадку важливою є сутність самогофакту організації праймеріз у так званих ДНР та ЛНР.

            Перш за все, варто розуміти, що попереднє голосування увище зазначених квазіреспубліках мало фіктивний характер, оскільки процедурайого проведення була викривленою. Праймеріз полягає в обранні єдиного кандидатавід політичної партії. Якщо поглянути на практику ДНР та ЛНР, то навряд чиможна говорити про наявність в них розвиненої та розгалуженої партійноїсистеми. Більше того, порядок проведення праймеріз не передбачений навітьїхніми фіктивними «нормативно-правовими актами» (окрім одного положення, якебуло видано так званою Тимчасовою виборчою комісією, створеною указом лідераОлександра Захарченка). Тому доволі складно говорити про адекватність тарепрезентативність такого попереднього голосування, оскільки воно, з огляду насвою природу, виступає швидше пародією, ніж реальним механізмом формуванняорганів місцевої влади.

            Зрозуміло, що його організатори переслідують абсолютноінші цілі. Перш за все, це створення видимості нормального державного таполітичного життя. По-друге, відбувається демонстрація Заходу власної«цивілізованості» та «демократичності». По-третє, в такий спосіб здійснюєтьсяспроба тиску на Київ у контексті виконання Мінських домовленостей. Сепаратистивказують на те, що Україна не хоче проводити вибори, тому вони здатніорганізувати їх самостійно. Відповідно, враховуючи фактичний контроль надданими територіями з боку Москви, можна говорити про прагнення останньої вчерговий раз дискредитувати Київ в очах західних партнерів. Тобто, за задумомКремля, Україна має виглядати як держава, яка в односторонньому порядку зриваєМінські домовленості та не виконує взятих на себе зобов’язань.

            Але варто зазначити, що проведенням праймеріз сепаратистита їхні російські господарі фактично самі торпедують мирний процес. У текстіМінських домовленостей чітко зазначено про проведення виборів виключно заукраїнськими законами і лише після відведення військ та відновленняукраїнського контролю над кордоном. Тому будь-які електоральні процеси натериторії квазіреспублік без виконання вище зазначених умов є чистою фікцією,яка навряд чи отримає підтримку європейських партнерів. Але водночас треба враховувати,що в подальшому Росія використовуватиме результати такого «голосування» якінструмент тиску.

Останні записи