Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2016, 13:54

Справа MH17: можливі наслідки для Росії

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Найголовнішим у даній ситуації буде те, що Росія не зможе видавати конфлікт на Донбасі як громадянську війну, тому що світова громадськість буде поінформована стосовно маріонеткового характеру існування так званих ДНР та ЛНР.

Останнім часом помітноактуалізувалася ситуація навколо збитого ще в липні 2014 року літака Boeing 777. Така зацікавленість є цілком зрозумілою, оскільки сталовідомо про те, що 28 вересня міжнародна слідча група під керівництвом Нідерландівпредставить звіт щодо цієї авіакатастрофи. У даному випадку також слід зважатий на звичайний людський фактор, а саме – очікування сімей загиблих, якіпрагнуть дізнатися про сторону, яка повинна нести відповідальність за збиттялітака. Але, в будь-якому разі, це питання набуває й політичного характеру,оскільки його вирішення однозначно вплине на учасників конфлікту на сходіУкраїни.

            Перш за все, варто розуміти, що фактична причетністьРосії до авіакатастрофи ні в кого не викликає сумнівів. Особливо дана думкапідтверджується тим, що після цієї події проти Москви було введено низку новихекономічних санкцій. Також варто згадати численні спроби Кремля, шляхомвибудовування різноманітних ірраціональних версій, перекласти всювідповідальність на Київ. Абсурдність дій Росії виявилася й зараз, коли їїМіністерство оборони новими заявами фактично спростувало свою ж попереднюробочу версію.

            Але все ж варто очікувати, що безпосереднім винуватцембуде оголошено так звану ДНР, оскільки, як відомо, літак було збито саме зпідконтрольної сепаратистам території. Проте Росія не вийде «сухою з води»,тому що вона є відповідальною за постачання зброї терористам та організаціюконфлікту на Донбасі. У даному випадку варто вести мову не скільки проюридичні, скільки про негативні політичні наслідки для Кремля. Перш за все,навіть за умов звинувачення так званої ДНР, в черговий раз публічно будепідтверджено російську присутність на сході України. Це пояснюється тим, щоквазідержавні утворення на Донбасі не визнаються світовою спільнотою, а отже,не є суб’єктами міжнародного права. Оскільки Росія виступає їхнім куратором і єфактичним агресором на сході України, то й відповідальність за дії своїхмаріонеток нестиме вона. Це може проявитися як і в посиленні санкцій, так і вчерговому падінні міжнародного престижу Москви, що, безумовно, відобразиться наїї зовнішньополітичних позиціях.

            Найголовнішим у даній ситуації буде те, що Росія не зможевидавати конфлікт на Донбасі як громадянську війну, тому що світовагромадськість буде поінформована стосовно маріонеткового характеру існуваннятак званих ДНР та ЛНР. Водночас Кремль втратить можливість маніпулюватиавіакатастрофою на свою користь, оскільки буде повністю дискредитований в очахміжнародної спільноти. Тому Росія зазнає значних дипломатичних втрат, що,безумовно, має використовуватися Україною для зміцнення власних позицій.    

Останні записи