Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2016, 13:59

Нові перспективи ринку електроенергії в Україні

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Реформи, які закладені в законопроекті, в середньостроковій перспективі сприятимуть зниженню цін на електроенергію для населення, оскільки передбачається створення механізму заохочення поступового переходу на відновлювальні джерела енергії.

Вчора на засіданніВерховної Ради відбувся розгляд цілої низки законопроектів, які стосуютьсяпаливно-енергетичної сфери. Зрозуміло, що їхній розгляд передбачав доволі жвавіобговорення, оскільки дані акти спрямовані на реформування однієї з найважливішихгалузей економіки України. Але замість конструктивної критики, деякі політикипродемонстрували не скільки прагнення запропонувати певні альтернативніпропозиції, а стільки бажання отримати дивіденди.

            У даному випадку черговим «майданчиком» для піару ставзаконопроект «Про ринок електричної енергії України», який вчора було прийнятоза основу в першому читанні. Перш за все, варто розуміти, що цей документспрямований на реформування паливно-енергетичного комплексу і його приведеннядо європейських стандартів (виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС).Саме тому його прийняття є важливим у контексті подальшої євроінтеграціїУкраїни.

            У той же час реформи, які закладені в законопроекті, всередньостроковій перспективі сприятимуть зниженню цін на електроенергію для населення,оскільки передбачається створення механізму заохочення поступового переходу навідновлювальні джерела енергії. Більше того, слід звернути увагу й наекологічну складову вище зазначеного задуму. Фактично можна спрогнозувати, щоза такої ситуації відбудеться поступовий відхід від теплоелектростанцій.Безперечно, це є більш віддаленою перспективою, проте в будь-якому разі вартоналаштовувати шляхи для її просування.

            Зрозуміло, що відбулося лише перше читання, і в подальшомуможливі пропозиції чи альтернативи стосовно тих чи інших моментів. Але в той жечас слід очікувати нових спроб окремих політичних сил дискредитувати данийзаконопроект. Знову ж таки, як і в ситуації з розглядом бюджету на 2017 рік,використовуються абсолютно ірраціональні аргументи або висловлюються такіприпущення, які жодним чином не стосуються наявного тексту і передбачених нимреалій. Наприклад, стосовно того, що населенню буде закритий доступ до дешевихджерел електроенергії. Така думка однозначно є хибною, оскільки самзаконопроект передбачає дерегуляцію енергетичної сфери. Відповідно, органидержавної влади не здійснюватимуть цілеспрямований розподіл джерелелектроенергії і не визначатимуть її кінцевого споживача. Тому в даній ситуаціїприкрим є те, що певні політики не намагаються підійти до законодавчого процесуз позицій суспільної доцільності, а переслідують виключно власні мотиви.

Останні записи