Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2016, 17:38

МВФ продовжить співпрацювати з Україною

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

МВФ прагне отримати готовий кошторис з метою ознайомлення з урядовими планами та узгодження напрямів фінансових вливань. Тому варто очікувати, що конкретна сума траншу та термін його надання будуть відомі після оприлюднення проекту Державного бюджету на 20

14 вересня відбудетьсязасідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду на якомурозглядатиметься питання щодо надання Україні третього траншу кредиту в рамкахпрограми EFF ( Extended Fund Facility – механізм розширеного кредитування). Очікується, щовоно буде позитивним для нашої держави. Але в той же час слід зважати на те, щопроект бюджету на 2017 рік не був оприлюднений. Зрозуміло, що МВФ прагнеотримати готовий кошторис з метою ознайомлення з урядовими планами та узгодженнянапрямів фінансових вливань. Тому варто очікувати, що конкретна сума траншу татермін його надання будуть відомі після оприлюднення проекту Державного бюджетуна 2017 рік.

            У будь-якому разі питання щодо продовження реалізаціїпрограми EFF вважається вирішеною справою. Але стало відомо, що Росіявсе одно голосуватиме проти надання траншу. Така позиція абсолютно невпливатиме на загальний результат, оскільки Москва володіє лише 2,74% відсотківголосів в організації. Слід зважати й на те, що Росія традиційно висловлюєнегативну позицію щодо кредитування іншої держави (винятком була лишеБразилія). Але у випадку з Україною таке відверто протестне голосування маєсимволічний характер.

Перш завсе, варто розуміти, що за своєю природою дана ситуація є черговою спробою дискредитуватиУкраїну в очах західних партнерів і світової спільноти загалом. Причиною, якоюМосква обґрунтовує свою негативну позицію, є небажання Києва виплачувати такзваний «кредит Януковича» в обсязі 3 млрд доларів США (а також 75 млн доларівСША відсотків по ньому). Росія апелює до того, що МВФ, відповідно до власнихправил, повинен відмовляти в наданні фінансів державам, які не дотримуютьсяборгових зобов’язань. Хоча, як відомо, в даному питанні Україні було зробленопоступку з огляду на його проблематичний характер.

Вартозазначити, що такою негативною позицією і спробами дискредитувати Київ, Москвасама створює собі проблеми. Не дивлячись на те, що справу було подано доВисокого суду Лондону, вона прагне вирішити це питання до першого слухання. МотивиРосії є цілком зрозумілими – навіть якщо рішення буде на її користь, отриманнякоштів від України все одно залишиться проблематичним. Тому в черговий разКремль демонструє непродуманість своєї політики, оскільки замість того, щобзробити жест у бік Києва, наприклад, шляхом підтримки питання надання черговоготраншу МВФ, він діє абсолютно протилежним чином і в той же час очікує поступоквід України стосовно «кредиту Януковича».

Останні записи