Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2016, 15:09

Перспективи надання автокефалії православній церкві в Україні

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Надання автокефалії УПЦ КП супроводжується низкою дискусій та суперечок, оскільки необдуманість кожного кроку в межах цієї проблеми може призвести до появи потужних релігійних конфліктів.

           Не так давно сталовідомо, що перший та третій президенти України відвідали Стамбул та провелизустріч із константинопольським патріархом Варфоломієм. Варто зазначити, щоданий візит не є першим. Безперечно, головною метою поїздки було обговоренняідеї надання автокефалії православній церкві в Україні. Але, не дивлячись нате, що це питання має широку підтримку серед суспільства, його реалізація втакому обсязі є доволі складною та проблематичною.

            Автокефалія – це повна адміністративна незалежністьоднієї помісної церкви від інших. Тому в разі надання такого статусу,українське православ’я зрівняється у правах з російським. Відповідно, Московськийпатріархат однозначно не визнає такий стан справ, оскільки в цьому випадку вінвтратить свої приходи на території нашої держави. Зрозуміло, що це означатимене лише зниження фінансових надходжень, а й падіння впливу як в Україні, так іу православному світі загалом. До надання автокефалії Київському патріархатутакож не готові й інші помісні церкви, оскільки такий крок може вплинути нарозстановку сил між ними.

            Тому з огляду на можливу протидію Московського патріархатута консерватизм православних ієрархів, іноді розглядають інший, більшкомпромісний варіант, а саме – надання автономії. На даний момент такимстатусом користується Українська православна церква Московського патріархату,яка, відповідно, перебуває у підпорядкуванні останнього. Власне проти такоїситуації й ведеться боротьба, оскільки вище зазначена організація вважається«п’ятою колоною» в умовах російської агресії на Донбасі. У даному контекстіварто вести мову про визнання Української православної церкви Київськогопатріархату і її переведення під юрисдикцію Константинопольського патріархату.Така практика має місце в Естонії, де з 1996 року діють дві церкви. Одна(Апостольська) підпорядковується Константинополю, а інша – Москві. Зрозуміло,що це не знімає всіх суперечностей, але встановлює певний баланс сил. Протенавіть таке рішення не розв’язує проблему існування інших українськихправославних церков, наприклад, тієї ж УАПЦ.

            Таким чином, можна зробити висновок, що ні незалежність,ні автономія Київського патріархату не вирішують цілу низку питань – починаючивід елементарного визнання іншими помісними церквами, закінчуючи глибокимрозколом православ’я на території України. Саме тому надання автокефалії УПЦ КПсупроводжується низкою дискусій та суперечок, оскільки необдуманість кожногокроку в межах цієї проблеми може призвести до появи потужних релігійнихконфліктів.

Останні записи