Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.09.2016, 13:21

Ситуація з підпалом "Інтера" - поганий симптом для України

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Ця ситуація засвідчує не лише невміння вирішувати конфлікти у правовій площині, а й те, що окремі сили цілеспрямовано сприяють його переведенню у сферу моралі задля досягнення своїх цілей шляхом підбурювання народних мас.

Нещодавніподії довкола телеканалу «Інтер», безумовно, сколихнули українськугромадськість. Звісно ж, існують як і прихильники, так і супротивники підпалуйого будівлі та її подальшої блокади. Але, з огляду на розмах ситуації, можназробити висновок, що значна частина населення, на жаль, не намагалася детальнорозібратися в наявній проблемі, і, формуючи своє ставлення до неї, слідувалавиключно загальним фразам і аргументам, які активно розповсюджуються окремимиособами.

Перш завсе, варто розуміти, що сам акт підпалу є злочином, а тому його організаториповинні відповісти за власні дії згідно чинного законодавства України. Симпатизантицієї акції, ті, хто вважає, що канал «отримав по заслугам», апелюють до  його «проросійськості». Якоюсь мірою з цимможна погодитися (особливо в контексті останніх фактів щодо його окремихпрацівників). Але в той же час слід розуміти, що ми, будуючи європейськесуспільство, повинні чітко розмежовувати мораль та закон. Власне проблема йполягає в тому, що дана ситуація оцінюється з позицій «добро-зло», а не«легально-нелегально». Відповідно, підпал став закономірною дією, яка була спрямованана те, щоб подолати «зло».

Та паралельноварто розуміти – така акція, безумовно, зашкодить міжнародному іміджу України.Не лише з позиції того, що вона зайвий раз продемонструвала невміння вирішуватиконфлікти у конвенційний спосіб, а й з огляду на те, що західні партнерирозцінять ці події як утиски одного з найбільш фундаментальних прав людини –свободи слова. Дана ситуація може негативно вплинути на процес подальшоїєвроінтеграції України. Перш за все, це стосується надання безвізового режиму.Також слід звернути увагу на те, що активно «розкручується» аналогія зпровокативним підпалом нацистами будівлі Рейхстагу 27 лютого 1933 року. У такийспосіб окремі проросійські елементи намагаються «підтвердити» вже старі клішепро «хунту», «бандерівців» і т. і. Саме тому підпал будівлі телеканалу «Інтер»дає додатковий привід Росії дискредитувати Україну як у межах свогосуспільства, так і під час мирних переговорів по Донбасу.

Такимчином, дана ситуація засвідчує не лише невміння вирішувати конфлікти у правовійплощині, а й те, що окремі сили цілеспрямовано сприяють його переведенню у сферуморалі задля досягнення своїх цілей шляхом підбурювання народних мас. Це,безперечно, є небезпечною тенденцією, яка може звести нанівець значну частинупопередніх напрацювань у процесі євроінтеграції.

Останні записи