Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2016, 13:41

Чому гривня знову падає?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Після 5 місяців зміцнення гривня знову почала втрачати свої позиції по відношенню до долара США та євро ЄС. Такі новини не можуть бути втішними, але водночас вони не означають катастрофи для української економіки.

Ні для кого не єсекретом, що протягом останнього часу, після 5 місяців зміцнення гривня зновупочала втрачати свої позиції по відношенню до долара США та євро ЄС. Звісно ж,такі новини не можуть бути втішними, але водночас вони не означають катастрофи дляукраїнської економіки.

Варторозуміти, що така ситуація є цілком закономірною, оскільки спричиненаоб’єктивними чинниками. Перш за все, це відтік іноземної валюти, якийзумовлений навіть не скільки діяльністю населення (як це прийнято вважати), аофіційними виплатами по борговим зобов’язанням. 1 вересня Україна виплатила заєврооблігаціями 500 млн доларів США. Безумовно, це вплинуло на коливання курсугривні, але в той же час у такий спосіб було засвідчено, що уряд здатнийвиконувати свої боргові зобов’язання перед західними партнерами. Тому думкищодо можливого дефолту є безпідставними і являють собою спроби дестабілізуватиситуацію, що в подальшому й може мати негативні наслідки для українськоїекономіки. Загалом, коливання курсу валюти внаслідок обслуговування борговихзобов’язань є нормальною практикою.

Слідзважати на те, що така ситуація з гривнею також зумовлюється загостреннямбойових дій на Донбасі та російськими провокаціями у Криму. Світовий досвідзасвідчує – збройні конфлікти однозначно впливають на курс валюти, оскількивідлякують потенційних інвесторів та впливають на загальний економічний клімат.У контексті останнього свою роль відіграє й відтягування надання траншу відМВФ. Як вже зазначалося в одній з попередніх статей, термінової потреби в ньомунемає. Але його отримання матиме символічне значення і стане чітким сигналомдля інвесторів та партнерів України.

На останокварто зауважити, що вже протягом деякого часу курс гривні є плаваючим, а нефіксованим. Україна відмовилася від здійснення повного державного контролю завалютою, який є радянським пережитком, і перейшла на ринковий механізм її регулювання.Тому такі коливання курсу гривні є закономірними, оскільки адекватновідображають наявний стан справ. Штучне підтримання національної валюти на деякийчас дає переваги, але воно заважає вільному руху капіталу, а в деяких випадкахможе призвести до раптового знецінення грошової одиниці. Тому українцям не слідпанічно боятися коливань гривні, оскільки це є відображенням нормальної ринковоїпрактики.

Останні записи