Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.08.2016, 13:17

Розколота незалежність, або річниця державності без СРСР

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Не дивлячись на прозахідну орієнтацію чинної влади, в Молдові до цього часу існує сильний проросійський елемент, який здатний у будь-який момент дестабілізувати політичну ситуацію.

26серпня 2016 року сусідня Молдова святкувала 25-річчя своєї незалежності. Але ів цей день політична криза , яка триває в країні з березня 2015 року, дала про себе знати.Під час проведення військового параду декілька сотень людей влаштували акціїпротесту і масові заворушення, внаслідок чого поліція застосуваласилу та сльозогінний газ. Варто зазначити, що така подія засвідчує глибокийрозкол молдавського суспільства, оскільки навіть в річницю незалежності малимісце політичні чвари.

Перш завсе, слід розуміти, що ці протести не є чимось новим для Молдови. У даномувипадку вони стали продовженням масових виступів, які відбувалися в січні 2016року. Загалом, останнім часом можна спостерігати тенденцію, що різного роду акціїта протести поступово набувають статусу звичної практики у політичному життіМолдови. Але в даній ситуації небезпека полягає не скільки в частоті чиінтенсивності, а в їх перетворенні на єдино правильний засіб політичноїборотьби. Саме тому на фоні президентських виборів, які мають відбутися ужовтні, акції протесту та масові заворушення є логічними та закономірними.

Існуєдумка, що у такий спосіб у Молдові відбувається боротьба за переділ влади міжолігархічними групами. Девчому вона відповідає дійсності. Але цей політичнийконфлікт є значно глибшим і ширшим, оскільки стосується зовнішньополітичноїорієнтації Молдови. На даний момент ця країна є асоційованим членом ЄС та маєбезвізовий режим з ним, а при владі перебувають проєвропейські сили. Звісно ж,такий стан справ не може задовольняти Росію, яка всіма доступними засобаминамагається змінити ситуацію. У Молдові існують відверто лояльні до Москвиполітичні сили, які користуються значною підтримкою серед населення – ПартіяКомуністів (колишня правляча) і Партія Соціалістів. Також Кремль має можливістьвпливати на Кишинів через окуповане ним Придністров’я, наприклад, проводячипоказові військові навчання і т. і.

Власнев цьому й полягає головна проблема Молдови – не дивлячись на прозахіднуорієнтацію чинної влади, в країні до цього часу існує сильний проросійськийелемент, який здатний у будь-який момент дестабілізувати політичну ситуацію. Навідміну від свого сусіда, Україна, зустрівши річницю власної незалежності,продемонструвала всьому світу неабияку суспільну та національну єдність. Алеприклад Молдови повинен зайвий раз нагадувати про те, що від Росії в подальшомуварто очікувати лише нових провокацій та спроб ескалації існуючих конфліктів.

 

Останні записи