Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2016, 14:56

Навіщо нам військовий парад?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Останнім часом в нашому суспільстві запанувало традиційне і водночас небезпечне «моя хата скраю – нічого не знаю».

На сьогоднішній день вукраїнському суспільстві не припиняються суперечки стосовно доцільностіпроведення військового параду до Дня Незалежності. Як противники, так іприхильники даної події приводять цілий ряд аргументів на захист своєї позиції.Звісно ж, кожна з них має право на існування. Але, зібравши та зіставивши всі«за» та «проти», можна зробити висновок, що військовий парад до Дня Незалежностіє не лише доцільним, а й необхідним.

            По-перше, ні для кого не є секретом, що така подія єсвоєрідним символом та ритуалом, оскільки вона прив’язана до конкретного свята.Але військовий парад не лише нагадує про День Незалежності, а й сприяє формуваннюпочуття патріотизму та встановлює якісно нову культурну традицію та сприйняттятакого дійства. Мається на увазі те, що він пориває з радянським минулим(асоціація виключно зі збройною перемогою) і встановлює прив’язку до важливогонаціонального свята. Тому військовий парад володіє надзвичайно великимсимволічним та психологічним значенням.

            По-друге, слід звернути увагу на його практичну сторону.Під час проведення військового параду відбувається демонстрація нових зразківтехніки, зброї та уніформи. У такий спосіб кожному українцю, як платникуподатків, буде показано не лише те, як держава розпоряджається його коштами, ай поступове оновлення збройних сил. Особливо це важливо в контексті бойових дійна Донбасі. Звісно ж,  тут можнапригадати ряд контраргументів стосовно витрат на проведення параду, йогонедоречності з огляду на агресію Росії і т. і. Але вони нівелюються тим фактом,що військовий парад до Дня Незалежності є засобом, який спрямований напривернення уваги до подій, які відбуваються на сході України, оскількиостаннім часом в нашому суспільстві запанувало традиційне і водночас небезпечне«моя хата скраю – нічого не знаю».

            Таким чином, військовий парад до Дня Незалежності – це непоказове «бряцання зброєю», не бездумна витрата державних коштів і невідвернення уваги від нагальних суспільних проблем. Це, перш за все, урочистаподія, яка повинна нагадати кожному про важливість Дня Незалежності та статичерговим приводом для згуртування всього суспільства у складний періодсуверенного існування України.

Останні записи