Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2016, 14:47

Чому ядерна зброя США покидає Туреччину?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Вже сьогодні з’явилася новина стосовно того, що США збираються вивезти власні ядерні ракети з військової авіабази Інджирлик для їх подальшого розгортання на території Румунії. Ця подія поступово може кардинально змінити стан справ не лише на Близькому Сход

Нещодавнікроки Туреччини в бік Росії обов’язково мали призвести до певних геополітичнихнаслідків. Вже сьогодні з’явилася новина стосовно того, що США збираютьсявивезти власні ядерні ракети з військової авіабази Інджирлик для їх подальшогорозгортання на території Румунії. Ця подія поступово може кардинально змінитистан справ не лише на Близькому Сході, а й у Східній Європі.

Перш завсе, варто розуміти, що даний крок США не є раптовим чи ірраціональним,оскільки після спроби державного перевороту відносини Анкари та Вашингтоназначно погіршилися. Також слід брати до уваги те, що турецький президент почаввдаватися до політики шантажу по відношенню до ЄС, використовуючи «картубіженців». Тому західний світ поступово перестає бачити в Анкарі свогопартнера.

Ще в2015 році США та Німеччина зазначали про свій намір вивезти з територіїТуреччини системи протиракетної оборони. Але якщо ці заяви обґрунтовувалисятим, що рівень загрози з боку Дамаску для Анкари є низьким, то теперішніпрагнення Вашингтона зумовлені звичайною недовірою. Звісно ж, США зважають наблизькість Інджирлика до сирійського кордону, але довгий час це не булоперепоною для зберігання ядерних ракет. Справжньою причиною є поступовий відхідТуреччини від західної орієнтації. Ердоган намагається відродити імперськусутність власної держави, яку свого часу знищив Ататюрк. Саме тому й має місцепримирення з Москвою та повернення Анкари на Схід, до якого вона єцивілізаційно приналежною.

Якщопоглянути на перспективу, то даний крок США може сигналізувати про те, що зчасом членство Туреччини в НАТО буде поставлено під великим питанням. За Холодноївійни Анкара (та ядерна зброя на території Інджирлику) були потужним стримуючимфактом для СРСР. Зараз же потреба в наявності такого ракетного щита відпала.Тому членство Туреччини в НАТО (яка до того ж має конфлікти з Грецією таКіпром) є непотрібним рудиментом.

Аленайцікавішим у даній ситуації є те, що вона є вигідною для України устратегічному відношенні. Справа в тому, що перевезення ядерної зброї довійськової авіабази Девеселу зумовлено агресією Росії на Донбасі. У такийспосіб США прагнуть убезпечити східні кордони НАТО та упередити Москву відможливих спроб ескалації конфлікту у Придністров’ї, провокацій у Гагаузії, і, вподальшому чинити на неї тиск стосовно «українського питання».

Останні записи