Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2016, 14:25

Підсумки німецько-російського рандеву

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Перш за все, слід звернути увагу на те, що Кремль в черговий раз продемонстрував подвійність стандартів власної політики.

Вчора відбулася зустрічміністрів закордонних справ Німеччини та Російської Федерації. Варто зазначити,що дана подія є доволі знаковою та важливою, оскільки Франк-Вальтер Штайнмайєрта Сергій Лавров обговорювали ситуацію у Криму та Сирії.

            Перш за все, слід звернути увагу на те, що Кремль вчерговий раз продемонстрував подвійність стандартів власної політики. Останніподії, які склалися навколо Криму, російський міністр обговорював суто зантиукраїнської позиції, зазначаючи, що Київ давно планував диверсійну операціюз метою дестабілізації ситуації на півострові. Але в той же час Сергій Лавровзавірив свого німецького колегу, що Росія залишається прихильником«нормандського формату», хоча не так давно Володимир Путін говорив ледве не провихід своєї держави з переговорів. У даному випадку позиція Москви зрозуміла –перекласти всю відповідальність на Київ та переконати Захід у своїйблагонадійності (особливо це підкреслювалося неодноразовим апелюванням до«беззаперечних доказів» причетності України до ситуації у Криму, які Росіянадасть трохи згодом).

            Також Сергій Лавров наголосив на тому, що Москва повністюпідтримує політичні реформи, які було закладено в Мінських домовленостях, алеКиїв «гальмує» їх реалізацію. Відповідно, російський міністр вказав на те, щоЗахід повинен здійснити тиск на Україну в даному питанні. У такий спосіб Кремльнамагається зайняти роль стороннього й неупередженого спостерігача, який немаєжодного відношення до ситуації на Донбасі. Тому це виражає прагнення перекластивідповідальність і на ЄС, оскільки згідно риторики Сергія Лаврова саме відЗаходу залежить питання зрушення мирного процесу з «мертвої точки».

            Особливо слід звернути увагу на обговорення перспективреалізації проекту побудови газопроводу Північний потік-2. Основним аргументомна його користь російський міністр вважає те, що Німеччина зможе отримуватиякісне «блакитне паливо» та ефективно його споживати, оскільки Київ –неблагонадійний транзитер.

            Дана зустріч засвідчила не лише факт того, що Росіявикористовує подвійні стандарти у своїй політиці й всілякими засобаминамагається дискредитувати Україну, а й те, що Кремль задоволений нинішнімстаном справ, оскільки займається відвертою демагогією й робить видимість, щовін готовий до конструктивного діалогу. Але насправді Володимир Путіннайближчим часом домовлятися не збирається, оскільки відверто ігнорує будь-якіможливості налагодити мирний процес.

Останні записи