Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2016, 13:00

Посольські сигнали Заходу для України

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Україні від ротації послів ЄС, США та Німеччини варто очікувати нових кроків та спроб мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Якщо ситуація, якарозгортається навколо кандидатури посла РФ в Києві жваво обговорюється в українськомусуспільстві, то зміни глав дипломатичних представництв ЄС, США та Німеччинизалишилися без належної уваги. Дану ротацію не слід вважати звичайноювипадковістю, а варто розглядати як підготовку фундаменту для певних політичнихманеврів.

            Цілі, які переслідував Кремль, відправивши у відставкуМихайла Зурабова та запропонувавши Києву «суперечливу» кандидатуру МихайлаБабича, були розглянуті в межах попередньої статті. Відповідно, вартозосередити увагу на мотивах ЄС, США та Німеччини.

            Ще наприкінці липня стало відомо, що замість ЯнаТомбінського, який відбуває у Ватикан, представником ЄС в Україні буде ХьюгоМінгареллі. Варто зазначити, що ця зміна є закономірною, оскільки у польськогодипломата закінчувався термін каденції, тому вона відбулася в порядку звичайноїротації. Але слід звернути увагу на особу нового очільника представництва ЄС вУкраїні. Хьюго Мінгареллі – досвідчений дипломат, який ще з 1995 рокуспеціалізується на східноєвропейському регіоні. Головною його заслугою дляУкраїни є те, що він, так би мовити, «доклав руку» до Угоди про асоціацію міжУкраїною та ЄС. Тому його призначення говорить про зацікавленість ЄС упоглибленні співпраці з Україною.

            Найбільш вірогідною заміною послу США Джеффрі Пайетту,який відбуває до Греції, є Мері Йованович. Вона вже має досвід роботи в Україні– з 2001 по 2004 роки дипломат займала посаду заступника посла. Потім МеріЙованович працювала послом у Киргизстані та Вірменії для налагодження контактівтодішніх новообраних президентів Курманбека Бакієва та Сержа Саргсяна зі США.Загалом, варто зазначити, що кандидатура Мері Йованович вказує на прагненняВашингтона активізувати мирний процес на Донбасі.

            У цьому руслі слід розглядати й призначення ЕрнстаРайхеля новим послом ФРН в Україні. На перший погляд його переведення з роботив Косово може розцінюватися негативно, оскільки дипломат працював у невизнанійУкраїною державі. Але до даного призначення слід ставитися позитивно, тому щоЕрнст Райхель використовувався ФРН для виконання регулюючої ролі в Косово(налагодження відносини з Сербією).

            Тому Україні від ротації послів ЄС, США та Німеччиниварто очікувати нових кроків та спроб мирного врегулювання ситуації на Донбасі. 

Останні записи