Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2016, 13:04

Гібридні дипломатичні відносини між Україною та РФ

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Після ситуації з відмовою від кандидатури посла РФ в Україні, не варто очікувати суттєвих кроків з боку Кремля, оскільки своєї мети він досяг.

У середу стало відомо,що Україна відмовилася задовольнити кандидатуру посла РФ у Києві. Даний крок єзакономірним та очікуваним, оскільки Михайло Бабич – колишній силовик та людиназ «темним минулим», яка використовувалася Путіним для «наведення порядку» вряді регіонів РФ. Тому надання згоди на його призначення не було доцільним якдля мирного процесу на Донбасі, так і для національної безпеки в цілому.

            Існує думка про те, що метою Кремля власне і була відмоваКиєва. Саме тому було запропоновано не дипломата, яким був Михайло Зурабов, аособу, яка жодним чином не стосується зовнішньополітичної роботи і, до того ж,сприймається як представник «партії війни». Зрозуміло, що Україна не могла датизгоду на таку кандидатуру. Відповідно, в подальшому Кремль буде спекулюватиданою відмовою для дискредитації Києва. Як приклад, покладення на ньоговідповідальності за зрив мирного процесу на Донбасі і т. і.

            Але в будь-якому разі для України безпечнішим варіантомбуло відхилення кандидатури, оскільки реальні політичні втрати є більшзначущими ніж імовірні. Відмову Києва також можна критикувати з позиції того,що це негативним чином вплине на дипломатичні відносини з Москвою з огляду навідсутність посла як такого. Але слід зауважити, що Україна відкликала з Росіїсвого дипломатичного представника ще в березні 2014 року (для консультаційпісля анексії Криму). А вже з грудня 2015 року замість посла в Росії почавпрацювати тимчасовий повірений. І це жодним чином не призвело до розривудипломатичних відносин.

            Загалом, слід зазначити, що після ситуації з відмовою відкандидатури посла РФ в Україні, не варто очікувати суттєвих кроків з бокуКремля, оскільки своєї мети він досяг. Росія також вирішила перейти на схему зтимчасовим повіреним, яким зараз є Сергій Торопов. На відміну від МихайлаБабича, він має досвід роботи в зовнішньополітичних відомствах. Але існуєверсія, що саме Торопов є тим дипломатом, якого вислала Латвія в 2008 році за діяльність«несумісну зі статусом дипломата». Тому навіть «якість» тимчасового повіреногоРФ в Україні вказує на те, що Москва поки не зацікавлена мати нормальнепредставництво в Києві.  

Останні записи