Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.06.2016, 16:09

Як вплине демарш Великої Британії з ЄС на візи для українців?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Є підстави припускати, що саме розлучення Британії з Європейським Союзом може стати не стільки додатковою перешкодою, скільки серйозним мотивуючим фактором для політичного рішення у безвізовій справі.

Референдум про вихід Британії з Євросоюзу створив дляУкраїни ряд додаткових проблем. Йдеться і про переорієнтацію країн ЄС іззовнішньої політики на вирішення внутрішніх справ, що може спричинитипослаблення тиску на Росію, і про певні економічні ризики, і, звісно, прозагрозу довгоочікуваному безвізовому режиму. З одного боку, виконавши всівимоги, Україна стримано, однак вперто і з нетерпінням чекає скасування віз длясвоїх громадян, з іншого – європейці намагаються максимально застрахувати себевід напливу мігрантів з інших країн, через що переписують існуючі правила ізатягують введення безвізового режиму. Тим більше, що ключовим аргументом тихже британців, які голосували за Brexit , сталамігрантська криза в Європі.

Але є підставиприпускати, що саме розлучення Британії з Європейським Союзом може стати нестільки додатковою перешкодою, скільки серйозним мотивуючим фактором дляполітичного рішення у безвізовій справі. Річ у тім, що після невтішногореферендуму, який підважує європейську цілісність, керівництво ЄС всіляконамагається показати, що вихід Британії – штатна ситуація, до якої всі готові.Всі, хто слідкують за цими перипетіями, спостерігають доволі тверду позиціюєвропейських політиків щодо Лондона, мовляв, вирішили виходити, так небаріться. Нині є велика ймовірність того, що в близькому майбутньому, колибудуть врегульовуватися питання розлучення по-британськи, ЄС цілеспрямовано нейтиме британцям на поступки в питанні подальших відносин. Очевидно, що цяхолоднокровність потрібна в якості сигналу для інших країн-членів ЄвропейськогоСоюзу. Це демонстрація того, що ситуація під контролем, ніяких турбулентностейі ланцюгових реакцій не буде. Тому в найближчий час ЄС в жодному випадку неробитиме різких рухів, а навпаки, продовжуватиме реалізацію задуманих намірів,аби переконати всіх довкола і всередині – все йде за планом. І частиною цьогоплану, безумовно, є безвізовий режим для України. За наявних умов згортатиіснуючі програми і давати задній хід було б проявом паніки і слабкостієвропейської влади, тоді ж коли рішуче продовження чинного курсу принаймнінайближчим часом демонструватиме якраз протилежне. Відтак до певної міри Brexit став не перепоною, адодатковим стимулом для виконання Євросоюзом своєї давньої обіцянки – наданнябезвізу кільком державам, які пройшли довгий шлях до цієї мети. 
Останні записи