Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2016, 18:36

Чи пройдуть нові антикорупційні органи випробування Онищенком?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Сьогодні керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звернулося з поданням до ГПУ щодо позбавлення організатора корупційних схем, народного депутат Олександра Онищенка депутатської недоторканності.

Поки відомі політики вперто вимагали від уряду знизитиставку ренти для газовидобувних компаній, бо, мовляв, їм надто скрутно івидобуток виходить нерентабельний, ці самі компанії розкрадали в держави мільйонигривень. Сьогодні керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратуризвернулося з поданням до ГПУ щодо позбавлення організатора корупційних схем,народного депутат Олександра Онищенка депутатської недоторканності. За данимиНАБУ і САП, в розкраданні грошей головної газовидобувної компанії країни бралиучасть близько 20 посадовців держпідприємств на чолі з самим Онищенком.

Наступним кроком у цій гучній справі має стати підписаннягенпрокурором зазначеного подання, після чого вже Верховна Рада повиннаухвалити рішення – знімати чи ні з нардепа недоторканність. Беручи до уваги те,що цього разу вже не йде мова про якісь 100 тис. гривень хабара, за якого свогочасу позбавили імунітету Ігоря Мосійчука. Йдеться про десятки й сотнімільйонів. Тож можна бути впевненим, що складна політична ситуація в парламентіобіцяє чимало проблем, гучних заяв і перипетій у справі Онищенка. Але важливоінше. Зараз мало хто з громадян вірить в те, що гачок справедливості незірветься з великої рибини, як вже траплялося багато разів у нашій недавнійісторії. Суспільство твердо переконане, що справу не доведуть до кінця, авинних точно не притягнуть до відповідальності, і, безумовно, ця впевненістьдалеко не безпідставна. Практично всі думають однаково, мовляв, черговий фарс.Тому якщо громадян не переконають у протилежному і нині, повернути довірусуспільства до правоохоронної системи вже навряд вдасться і в подальшому. Цейвипадок має всі шанси однаково стати або переломним моментом в процесі боротьбиз корупцією у великих масштабах, або остаточним провалом і демонстрацією повноїнеспроможності державних органів боротися з паразитуванням політиків і олігархівна національному багатстві України. Відповідальність посилюється ще й тим, щоце фактично перша гучна справа нових антикорупційних структур – НАБУ і САП, наякі покладаються останні сподівання в наведенні порядку у владі. Нарешті, своєсправжнє обличчя має показати і парламент, йдучи на зустріч правоохоронцям абож прикриваючи злочинців збереженням депутатського імунітету. Словом, внайближчий час багато потаємного стане явним. 

Останні записи