Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.05.2016, 13:40

Пропаганда не програє

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Російські телеглядачі віддали українській учасниці Євробачення високий бал – 10 із 12 можливих. І хоча, звісно, це не надто промовистий факт, однак він дає надію на те, що деяка частина росіян ще зберігає частковий імунітет від агресивної інформаційної пол

Добре пам’ятаю, як ще до відкритого україно-російськогоконфлікту росіяни реагували на перемогу Володимира Кличка в боксерському поєдинкуз Олександром Повєткіним. Тоді, незважаючи на поразку російського спортсмена,політики, зірки шоу-бізнесу і пересічні громадяни РФ зчинили справжній ґвалт довколапрограшу співвітчизника, критикуючи українського чемпіона і називаючи йогоперемогу несправедливою, хоча вона й була явною і незаперечною.

Ця ж ситуація повторюється сьогодні, коли тріумф українськоїспівачки на Євробаченні викликає масову істерію в Росії, де всі, як один,говорять про політичну перемогу Джамали та вдаються до конспірологічнихпояснень її успіху, мовляв, це все зрежисовано Держдепом США.

Така лінія поведінки характерна для режимів, якікультивують атмосферу ксенофобії і нетерпимості в суспільстві, манію величі і шовіністськінастрої серед громадян. Відповідні установки не запрограмовані на поразку, вониніколи не програють. Свої ж фактичні програші вони пояснюють нечесністювиграшів переможців. Ця орієнтація прослідковується абсолютно в усьому – від політикидо мистецтва, і найголовніше, глибоко вкорінюється у масову свідомість надесятки років.

Але не все так безнадійно. Російські телеглядачі віддалиукраїнській учасниці Євробачення високий бал – 10 із 12 можливих. І хоча,звісно, це не надто промовистий факт, однак він дає надію на те, що деякачастина росіян ще зберігає частковий імунітет від агресивної інформаційноїполітики Кремля. Насправді, не здатні визнавати свої помилки і поразки не люди,а хибні ідеї. Не вміють програвати не росіяни, а російська пропаганда. Її, навідміну від звичайних громадян, не можна ні переконати, ні виправити.

 

Останні записи