Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.05.2016, 15:12

Стрічка розбрату для українців

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

В кількох українських містах 9-го травня відбулися сутички, внаслідок яких правоохоронці затримали загалом близько ста осіб.

Святкування Дня Перемоги в Україні показало: проблемиісторії та символічної спадщини в нашій країні є предметом гострихполітико-ідеологічних спекуляцій.

В кількох українських містах 9-го травня відбулисясутички, внаслідок яких правоохоронці затримали загалом близько ста осіб.Яблуком розбрату між активістами вже традиційно стала георгіївська стрічка, якаостанніми роками набула різного значення для громадян однієї українськоїдержави. Для одних – це символ військового сепаратизму, російського шовінізму іагресії, для інших – атрибут пам’яті про перемогу у Великій вітчизняній війні.Тому для перших використання звичайної стрічки було маніфестацією проросійськоїпозиції і провокацією, для других – відстоюванням пам’яті про подвиг у війніпроти нацизму. На жаль, примирити обидві сторони допоки не вдалося. І причинанепорозуміння полягає у відсутності конструктивного громадянського діалогу.

Проблема не в тому, що дві позиції є принциповонесумісними, а в тому, що їх протистояння продовжують нахабно експлуатувати вполітичних цілях.

Георгіївська стрічка останніми роками була дискредитованаучасниками антиукраїнського  сепаратистського руху на Донбасі. Тим самим уветеранів ВВВ вкрали їх символ, наділивши його не тим змістом, який він мавдесятками років. Але який стосунок до цього мають політики, які почіплялигеоргіївські стрічки на лацкани дорогих костюмів і з парламентських трибун голоснозаявили, що не збираються відмовлятися від символу Великої Перемоги? Якщо вонитим самим прагнуть підтримати ветеранів, то навряд останнім стрічка важливішаза пам’ять, шанування, гідну пенсію і повсякденну турботу. Очевидно, що діїтаких політиків переслідують іншу мету, яка розколює і без того напруженесуспільство. В цій ситуації справедливим здається підхід, коли право носитипомаранчево-чорну стрічку матимуть лише ветерани, оскільки це дійсно їх подвигі пам’ять. Всі інші просто повинні розуміти, що використання цього символуображає пам’ять вже новітнього покоління борців за незалежність України. Априкривати дідами-прадідами свої політико-ідеологічні орієнтації – це,передусім, образа їх героїчного подвигу. 

Останні записи