Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2016, 18:26

Росія намагається втримати Балкани під контролем

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Москва дала хід відчайдушній кампанії спротиву розширенню НАТО на Балканах. І не дарма, адже майже всі перелічені країни вже є членами на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Кілька днів тому російська партія влади «Єдина Росія»започаткувала новий політичний проект на Балканах, який має запобігти поширеннюєвроатлантичних прагнень у регіоні. Так, наприкінці минулого тижня єдиноросипідписали з кількома опозиційними партіями Чорногорії спільну декларацію простворення альянсу нейтральних держав у Південно-Східній Європі.

Цей союз задуманий як альтернатива входженню балканськихкраїн до складу НАТО. Ловченську декларацію (за назвою відомої гори вчорногорському місті Цетіньє, де і було створено документ) підписали лідеридвох опозиційних партій Чорногорії – Демократичної народної та Соціалістичноїнародної партії. Основними пунктами декларації є дотримання балканськимидержавами військового нейтралітету, а також визнання приналежності КосовоСербії. За задумом творців проекту, до складу нового союзу мають увійтиЧорногорія, Боснія і Герцоговина, Македонія та Сербія. Гарантами нейтралітетуостанніх виступатимуть, на думку ініціаторів проекту, НАТО і Росія.

Таким чином, Москва дала хід відчайдушній кампанії спротивурозширенню НАТО на Балканах. І не дарма, адже майже всі перелічені країни вже єчленами на вступ до Північноатлантичного альянсу. Виняток становить лишеСербія, яка, проте, сьогодні тісно співпрацює з ЄС і НАТО. Тому Росія просто немає іншого виходу, окрім як створювати і популяризувати альтернативнірегіональні проекти.

Однак подібні кроки Москви виглядають приречено.Політичні сили, на які робить ставку Кремль, - це маргінали балканськоїполітики. Для прикладу, та ж Демократична народна партія Чорногоріїпредставлена в тамтешньому парламенті всього трьома депутатами. Натомістьпровладна більшість країни планує вступити в НАТО вже через рік, а Македонія,Боснія і Герцоговина є офіційними членами на вступ до організації, іприхильників нейтралітету там, м’яко кажучи, не багато.

Отже, факт залишається фактом: Балкани вийшли із зони геополітичноговпливу Росії, і спроби Москви переламати ситуацію за допомогоюполітиків-маргіналів навряд вплинуть на майбутній військово-політичний курс даногорегіону. 

Останні записи