Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2016, 17:18

Як політики відхрещуються від політичної відповідальності

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Останнім часом лідери невеликих парламентських фракцій почали стверджувати, що їх відповідальність за роботу парламенту і уряду обмежується виключно кількістю депутатських мандатів, які вони мають.

Якщо у вашої партії 10 місць в парламенті, чи означає це, щовідповідальність вашої політичної сили дорівнює 10 мандатам?

Останнім часом лідери невеликихпарламентських фракцій почали стверджувати, що їх відповідальність за роботупарламенту і уряду обмежується виключно кількістю депутатських мандатів, яківони мають. 

Але це відвертий обман. Відповідальність – поняття якісне, а не кількісне.Парламент є цілісним представницьким органом, в якому кожен депутат, неговорячи вже про окрему фракцію, представляє інтереси не лише конкретно своговиборця, але, передусім, загальносуспільні інтереси в цілому. Ми живемо не вфеодальну епоху, коли кожен репрезентує своє князівство, в нас немаєімперативного мандату, і депутат – це представник всього народу, а не певногокола «своїх» людей. Власне, тому він і НАРОДНИЙ депутат. До речі, у свій чассаме загальнопредставницький характер депутатського мандату став підставоюрішення Конституційного Суду, яким позафракційним депутатам було дозволеновходити до складу парламентської більшості. Тому, коли лідери деяких фракцій,які отримали на виборах, скажімо, 10% голосів, заявляють, що готові нести 10%політичної відповідальності за стан справ у країні, то математично цеправильно, але політично – цинічно. 

Останні записи