Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.03.2016, 14:09

Повернути "гроші Януковича" українцям

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Вже майже два роки українці в обов’язковому порядку платять державі військовий збір у розмірі 1,5%. Це дозволило лише в минулому році зібрати для армії 9,153 млрд. гривень.

Парламент неймовірними зусиллями прийняв законопроект, який дозволяює направити кошти із заарештованихрахунків Януковича на потреби Міноборони. Мова йде про 50 мільярдів гривень,викрадених компаніями, наближеними до екс-президента.

Для того, щоб повернути цю сумуу найближчий час, ухвалений закон передбачає можливість« зверненняв дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухваленнявироку суду ». Саме використання коштів безпопереднього судового рішення викликало насторогу в багатьох депутатів, якіпобоюються, що така практика є незаконною і, врешті-решт, може призвести доскасування європейських санкцій проти Януковича. Крім того, цільовевикористання повернених мільярдів буде складно проконтролювати, оскільки вонипотраплять в розпорядження Міноборони, багато замовних витрат якого маютьсекретний характер.

З іншого боку,армія потребує ресурсів вже зараз, і в умовах зростаючого напруження насхідному фронті по кілька років чекати судових рішень та їх виконань,щонайменше, недоцільно з практичних міркувань. До того ж, санкції протиЯнуковича не принесуть додаткових переваг українським військовим, на відмінувід реальних 50 млрд., що становить майже половину річного оборонного бюджетукраїни. Інша справа, щоб ці гроші справді були витрачені на потреби армії,тобто вся проблема лежить у площині корупційних ризиків. Та якщо використаннятакої суми досить складно проконтролювати, це не означає, що ліпше буде просто залишитиїї на арештованих рахунках у банку. Вочевидь, є сенс подумати над більшсміливішими рішеннями, які б могли принести додаткові вигоди громадянам.

Вже майже двароки українці в обов’язковому порядку платять державі військовий збір у розмірі1,5%. Це дозволило лише в минулому році зібрати для армії 9,153 млрд. гривень.Тобто щороку громадяни недоотримують майже 10 мільярдів зі своїх зарплат. Точому б не звернути в дохід держави 50 мільярдів Януковича, хай навіть безрішення суду, і одночасно не скасувати військовий збір в Україні, скажімо, на 5років? Адже за цей час з податку набіжить якраз подібна сума. Таким чином,держава в особі Міноборони отримає не величезні додаткові кошти, які на радощахможна буде завзято «розпилювати», а фактично борг в розстрочку від громадян. Зусіма можливими недоліками такий крок є правильним і справедливим, оскількизгадані мільярди – це гроші, які суспільство вже давно заплатило у формі тих жеподатків крадіям Януковича. 

Останні записи