Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2016, 13:54

Україні треба почекати скасування віз з ЄС. Що це означає?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На даному етапі немає жодних причин панікувати з приводу того, що графіки запровадження безвізового режиму для України та Грузії розділилися.

Днями надійшло повідомлення, що Єврокомісія вирішила розділитибезвізові пакети Грузії та України. Зокрема, вже на наступному тижні ЄКпропонуватиме Раді ЄС скасувати візовий режим для грузинських громадян. Натомістьподібна пропозиція щодо України відкладається щонайменше до оголошеннярезультатів нідерландського референдуму 6 квітня (референдум буде присвяченийсхваленню голландцями Асоціації Україна-ЄС).

Та чи означає це, що грузини отримають безвізовий режимпершими? Ні, не означає. Справа в тому, що засідання профільної Ради ЄС, якавідповідає за скасування віз, відбувається щоквартально, і наступного разупройде в першій половині березня. Водночас правила Євросоюзу вимагають, абибезвізова заявка пройшла низку узгоджень в рамках інститутів ЄС, що займаєприблизно місяць часу. Тобто в будь-якому разі Грузія не встигне «прослизнути»між формальностями до середини березня цього року. Наступне ж засідання Ради ЄСвідбудеться в першій половині червня, а значить, до цього часу Україна такожмає всі можливості владнати  необхідніпроцедурні моменти. Головне – таки виконати вимоги ЄС, насамперед, у питанніелектронного декларування для чиновників, без чого Єврокомісія навряд чипогодиться надати позитивні рекомендації до Ради ЄС.

Отже, на даному етапі немає жодних причин панікувати зприводу того, що графіки запровадження безвізового режиму для України та Грузіїрозділилися. Однак і приводу для оптимізму сьогодні не так багато, адже,справно виконуючи вимоги європейців, ми могли б не відставати від грузинівнавіть тактично. 

Останні записи