Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2016, 16:48

МВФ: друг чи ворог?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Дедалі частіше доводиться чути, як МВФ називають «акулою», «фінансовим вампіром», який висмоктує ресурси з національних економік. Говорять навіть, що коли Фонд береться когось кредитувати, країну можна сміливо вважати банкрутом.

Все більше політиків, які свято шануютьідеологію популізму, останнім часом взяли на озброєння нову риторику. Вони всеактивніше спекулюють на тему управління Україною з-за кордону, намагаючисьподати всіх, хто нас підтримує, в якості шкідників, що переслідують своїпідступні наміри і намагаються обікрасти багату і процвітаючу країну.

Дедалі частіше доводиться чути, як МВФназивають «акулою», «фінансовим вампіром», який висмоктує ресурси знаціональних економік. Говорять навіть, що коли Фонд береться когоськредитувати, країну можна сміливо вважати банкрутом.

І справді, організація часто йде на фінансуваннямайже безнадійних національних економік. Однак про це просять вони самі, ніхтоїм кредитів не нав’язує. А якщо держава просить мільярдні кредити, то справи внеї, очевидно, плачевні ще до співпраці з МВФ. Так, організації можна докоритив негнучкості, в застосуванні єдиної для всіх програми економічних реформ, які,можливо, не завжди враховують національні особливості господарських систем. Алеповторюся: якщо хтось не бажає втілювати вимоги кредитора, то може запозичитикошти деінде ще. Випросити ж мільярди під конкретні зобов’язання, а потімзвинувачувати Фонд у здирництві і не виконувати ці зобов’язання – це щонайменшецинічно. Як приклад невдалої політики кредитування організації критики наводятьлатиноамериканські країни, які зазнали економічного краху і виявилисянеспроможними виплатити взяті борги. Але пильніший погляд на проблему переконує,що дефолти в цих державах стали не стільки наслідками співпраці з МВФ, скільки спровокованінездатністю країн справитися з програмою реформ та подолати тотальні масштабикорупції і економічної злочинності. Натомість, наприклад, країни ЦентральноїЄвропи, які мають тривалий досвід співпраці з МВФ і успішно виконують йоговимоги, демонструють чудові макроекономічні показники.

В Україні багато хто красномовно розповідає,що вимоги МВФ стримують розвиток вітчизняної економіки і погіршують добробутнаселення. Дійсно, ці вимоги є доволі жорсткими, і дбають не так безпосередньопро зарплати громадян, як про збалансований бюджет, рівень інфляції таздатність країни обслуговувати боргові зобов’язання. Тому для обивателівкредитні програми Фонду є чимось дуже абстрактним, і якщо запозичені гроші неможна помацати, значить, все це обман і підступна хитрість масонськоїорганізації. Біда полягає в тому, що кредитор розробляє свої рекомендації зрозрахунку на нормальне функціонування економіки і економічних агентів. Фонд неробить поправок на корупцію, олігархів, тіньовий сектор чи банальне розкраданнядержавної казни. Тому вимоги МВФ, скажімо, підвищити ціни на енергоносії вУкраїні не є здирницькими, вони повністю відповідають європейським стандартам венергетиці. Інша справа, що населення доведене до такого стану, коли осилитинові тарифи неспроможне фізично. Але винних в цьому не треба шукати десь далекоза кордоном. 

Останні записи