Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2016, 16:10

Шовковий шлях пройдено!

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Сьогодні близько 7.00 ранку український контейнерний потяг, який рухався маршрутом «Шовкового шляху», досягнув пункту призначення – селища Достик Алакольського району Алматинської області Казахстану.

Сьогодні близько 7.00 ранку український контейнернийпотяг, який рухався маршрутом «Шовкового шляху», досягнув пункту призначення –селища Достик Алакольського району Алматинської області Казахстану. Потяг у тестовомурежимі подолав відстань від Іллічівського порту через Чорне море, Грузію,Азербайджан, Каспійське море та Казахстан. Таким чином, апробований Україною шляхє альтернативою транзиту через територію Російської Федерації.

Вкрай важливо, що з сортувальної станції в Достикуукраїнські вантажі будуть відправлені до великих промислових міст Китаю, такихяк Чженчоу, Ляньюгань та Чунцин. Відтак товари наших виробників потраплятимутьна китайський ринок в обхід Росії, що унеможливить маніпуляції з її боку. Слідсказати, що, змусивши Україну шукати альтернативні шляхи для своїх товарівзабороною транзиту через власну територію, РФ до останнього намагаласязашкодити успіху кампанії з випробування Шовкового шляху. Російські ЗМІневпинно тиражували інформацію про невдачу вантажного рейсу, про зникненняпотягу на просторах Казахстану та ін., але досягнутий результат автоматичнорозвіяв всі пропагандистські фейки. Втім, пожвавлення російської сторони було очікуваним,адже новий маршрут сполучення з’єднує Європу з Китаєм, внаслідок чого Росіявтрачає ініціативу відродження Великого шовкового шляху та шанс здобути роль головноготранзитера в цьому проекті.

Маршрут був подоланий за 17 днів, що на тридоби більше, ніж планувалось. Крім того, аби свідомо не перетворювати радіснуподію у пропаганду, треба нагадати, що вартість вантажних перевезень в обхід РФє дещо більшою, ніж російською територією, в основному через паромні переправиЧорним та Каспійським морем. Але, зважаючи на стосунки з Росією, використанаальтернатива є перспективним шансом зберегти азійський та, зокрема, китайськийринки для вітчизняних товаровиробників. Україна вкотре довела, що вміє гідновідстоювати свої інтереси в умовах торгово-економічної війни з РФ.

 

Останні записи