Вночі 10 січня п’ятеро бійців ДУК «Правий сектор»вчинили бійку на туристичній базі «Хата магната», що знаходиться назакарпатському курорті Драгобрат. При цьому з боку порушників була використанавогнепальна зброя. Як повідомляє Закарпатська ОДА, бійці ПС, які прибули накурорт з інших регіонів України, увірвалися до турбази в нетверезому стані ізавдали кільком представникам обслуговуючого персоналу тілесних ушкоджень.  

Інцидент відразу набув розголосу не тільки увітчизняній пресі, а й в інформаційному просторі країн-сусідів України, туристияких відпочивають на  закарпатськихкурортах. Безумовно, це серйозний удар по туристичному іміджу регіону. Крімтого, подія отримала і політичний резонанс, вкотре актуалізувавши проблему некерованостісуспільства, свавілля добровольчих батальйонів і їх повної непідконтрольності. Російськапропаганда знову отримала гарний привід для того, щоб представити Україну вякості осередку анархії і хаосу.

Менше ніж за півроку члени «Правого сектору» вжевдруге відрізнилися деструктивними діями в Закарпатській області (першим бувконфлікт в Мукачевому). Однак, судячи з офіційних заяв керівництва організації,висновків ніхто не зробив. Користуючись повагою і довірою з боку суспільства,ПС намагається за будь-що виправдати своїх побратимів, натомість звинувачуючивладу в репресіях проти патріотів та в зумисній дискредитації добровольців. Оті цього разу в партії виступили з офіційною заявою, що бійців ПС моглиспровокувати на побиття «антиукраїнські висловлювання» персоналу згаданогозакладу, так як в ньому працюють вихідці з Донбасу.

В цій ситуації подібні виправдання звучать не простонепереконливо, але й, по суті розпалюють ворожнечу в суспільстві. Адже хтосказав, що статус «виходець з Донбасу» автоматично зараховує людей до ворогівУкраїни? До того ж навіть непатріотичні висловлювання громадян не можуть бутиприводом для застосування проти них фізичного насилля і вогнепальної зброї. Словом,замість некоректних виправдань «Правому сектору» варто більше уваги приділятидисципліні в своїх лавах і ретельнішому відбору членів організації, оскількивелика увага, прикута світом до добровольчих формувань в Україні, також робитьїх відповідальними за імідж нашої країни. Політичних спекуляцій в таких скандалах не уникнути, але важливо їх не примножувати свідомо задля уникнення відповідальності за протиправні вчинки.