Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2015, 16:41

Гра закінчена

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

«Гра закінчена» - саме з такими словами представники Єврокомісії покинули приміщення, де відбувалися переговори між Україною, Європейським Союзом та Росією з приводу зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

«Гра закінчена» - саме з такими словами представникиЄврокомісії покинули приміщення, де відбувалися переговори між Україною,Європейським Союзом та Росією з приводу зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Цьогоразу (на 22-й зустрічі!) європейці нарешті зрозуміли, що російська сторонапросто водить всіх за ніс і не збирається реально узгоджувати будь-якіпроблеми, що стосуються ЗВТ, Москві просто треба максимально відтягнути час.

Найкращим свідчення небажання Росії з самого початкувирішувати конкретні питання є те, що її представники під час експертних іполітичних зустрічей не надали жодного факту, який би підтвердивобґрунтованість побоювань РФ щодо введення зони вільної торгівлі між Україноюта ЄС. Тож не дивно, що замість фахових економічних аргументів російськічиновники озвучували відверту маячню. Наприклад, вони несподівано побачили длясебе ризик… в люстрації! Дивно, як при цьому нам не згадали «державнийпереворот» на Майдані і «карательну» операцію на Донбасі.

Доволі показово, що адекватної реакції непродемонстрували не лише компетентні особи, а й російські політики. Арсенал їхаргументів був ще багатшим за «люстрацію»: дехто говорив, що Україна хочепотрапити до Європи за рахунок Росії, інші стверджували, ніби українські товаринастільки жахливі, що від них взагалі треба всім відмовитись, а треті вирішилине вигадувати нічого нового і просто звинуватили Україну у крадіжці газу. І всеце саме реакція на запровадження ЗВТ з Європою.

Після провалу останніх переговорів керівництво РФзаявило, що спільні консультації продовжаться і в наступному році. АлеЄврокомісія миттєво зреагувала на таке повідомлення, наголосивши, що перемовинивідбудуться лише тоді, коли Москва припинить тиск на Україну (не вводитиме контрсанкцій,продовольчого ембарго та не скасовуватиме ЗВТ з Україною в рамках СНД). Такимчином, Росії фактично повністю зв’язали руки, залишивши один єдиний шанс –конструктивний предметний діалог. Але зважаючи на те, що конструктив не в їїстилі, РФ не має шляхів і засобів перешкоджання подальшому економічномузближенню України та ЄС.

Загалом на цьому етапіперемогою можна вважати не тільки сам факт введення в дію ЗВТ вже черезтиждень, а й ту обставину, що ЄС офіційно приєднався до України в питаннівикриття неадекватності поведінки Росії як торгово-економічного партнера історони в переговорному процесі. А це важливий сигнал для світового бізнесу,який поки що демонструє бажання співпрацювати з Путіним, не дивлячись на йогополітичну ізоляцію. 

Останні записи