Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015, 17:54

Відразу кілька альтернатив російському ринку

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Після вчорашніх безрезультатних тристоронніх переговорів щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС стало очевидно – шляху назад немає.

Після вчорашніх безрезультатнихтристоронніх переговорів щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС сталоочевидно – шляху назад немає. З 1-го січня наступного року Україна почнездійснювати перші реальні кроки по економічній інтеграції з Євросоюзом, ринкиякого мають замінити нам російський. Водночас заходом у відповідь з боку Москвистало скасування в односторонньому порядку ЗВТ в межах СНД та запровадженняпродовольчого ембарго на продукцію українських виробників. Все це свідчить проте, що Україна остаточно втрачена для РФ.

Зважаючи на те, що перевагами відєвропейського ринку в короткостроковій перспективі буде важко скористатисяповною мірою, Україна інтенсивно працює над диверсифікацією експортних ринківдля свого виробника. І сьогодні перші серйозні альтернативи вже знайдено.Зокрема, мова йде про успішне завершення переговорів про введення зони вільноїторгівлі з Канадою, а також про домовленість на рівні керівництва держав щодозапровадження ЗВТ між Україною та Ізраїлем у першій половині наступного року.Наразі  ведеться робота по розширеннюторгово-економічних зв’язків з Китаєм, країнами Південно-Східної Азії,Близького Сходу та Північної Африки. Окрім того, як відомо, українськіекспортери намагаються використати свій шанс і не зволікаючи витіснити Росію зтурецького ринку, насамперед, сільськогосподарського. Сигналом до успіху такожє продаж Саудівській Аравії 30 українських військово-транспортних літаківАН-178.

Таким чином, якщо Україна втримає цейтемп, ми не просто компенсуємо втрати від розриву економічних зв’язків зРосією, але й закріпимося на нових перспективних позиціях у світовій торгівлі,що зробить нас повністю незалежними від примх російської сторони в майбутньому. 

Останні записи