Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2015, 18:12

Інвестори йдуть з України не через війну

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

З початку бойових дій на Донбасі всі біди української економіки пояснювалися переважно фактором війни, який відлякує існуючих і потенційних інвесторів. І справді, в країну, на території якої точаться воєнні дії, мало хто наважиться вкладати фінансові ресур

З початку бойових дій на Донбасі всі біди українськоїекономіки пояснювалися переважно фактором війни, який відлякує існуючих іпотенційних інвесторів. І справді, в країну, на території якої точаться воєннідії, мало хто наважиться вкладати фінансові ресурси. Однак чи дійсно вказанийчинник є головною перешкодою для залучення іноземних інвестицій у вітчизнянуекономіку?

Аналіз динаміки прямих іноземних інвестицій в Україну з2011 року дає негативну відповідь на це питання.

Зокрема, у 2011 році припливпрямих іноземних інвестицій (ПІІ) складав 6,47 млрд доларів. У наступному роціцей показник упав на 7,2%, дорівнюючи 6,013 млрд доларів. У 2013-ому припливПІІ становив вже $5,7 млрд, при цьому за вказаний період інвестори не тількименше вкладали в економіку України, а й одночасно вивели більш ніж у два разибільший об'єм інвесткоштів, ніж у 2012-му - $ 2,845 млрд проти $ 1,256 млрд.

Таким чином, зменшенняпритоку інвестицій і одночасне збільшення відтоку фінансових ресурсів з країнимало вкрай негативну тенденцію ще задовго до початку Революції Гідності ірозгортання бойових дій на Донбасі. З цього випливає лише один висновок:інвесторів найбільше відлякує не війна, а зростаючі масштаби корупції, свавілляправоохоронних і контролюючих органів, неефективність судової системи, надмірназарегульованість підприємницької діяльності, нестабільне і контрпродуктивнеподаткове законодавство та багато інших речей, які сьогодні є предметомреформування. І якщо через два роки після перемоги Майдану над режимомЯнуковича, запущений ним процес деградації продовжує відштовхувати від нас зарубіжнийкапітал, значить щось серйозно пішло не так…

Останні записи