Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.12.2015, 12:24

Без реформ повноцінного бюджету не буде

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Схоже, Верховній Раді та Кабміну доведеться просити новий бюджет у Діда Мороза, оскільки процес розробки відповідного законопроекту, швидше за все, затягнеться до Нового року.

Схоже,Верховн ій  Рад і  та Кабміну доведетьсяпросити новий бюджет у   Д іда М ороз а ,   оскільки процес   розробки відповідногозаконопроекту ,швидше за все, затягнеться   до  Нов ого  р о к у . Але навіть схвалення головного кошторисукраїни не означає   закінчення  бюджетного процесу, і нові суттєві поправки протягом усьогонаступного року практично неминучі. Звичайно, таким чином парламент і урядпорушують усі можливі норми законодавства, однак складність ситуації не залишаєіншого ви ходу . Справа в тому, що миніяк не можемо визначитися, яким шляхом треба рятувати українську економіку,тому підігнати бюджет під неіснуючу стратегію вкрай складно.

Так чиінакше, бюджетний закон на наступний рік буде свого роду експериментальним.Причина полягає в тому, що його формування має супроводжуватися розуміннямбалансу дохідної та видаткової частин. Але оскільки у нас немає новогоподаткового кодексу, то розрахувати доходи неможливо, а значить, і розподілитивидаткову складову теж не вий де . Отже, каменем сп іткання  стала податкова реформа, якаповинна вичерпати проблему. Однак  з цього приводу  у парламенту і уряду є свої,діаметрально протилежні міркування.

Урядовий проект реформи розрахований на поступовість і не передбачає жоднихрадикальних змін, зокрема різкого зниження податкових ставок, але даєможливість збалансувати бюджет і зберегти його дефіцит на рівні 60 млрдгривень.   Водночас  парламентський законопроектНіни Южанін ої  покликаний істотно знизити оподаткування, при цьому збільшившидефіцит держбюджету до 200 млрд. І це головна дилема бюджетних пертурбацій.

Посуті, мова йде про фундаментальні питання виживання економіки країни. З одногобоку, утримувати дефіцит  на рівні 3,7% ВВП від нас вимагає МВФ та іншікредитори. В умовах відсутності внутрішніх джерел стимулювання економічногорозвитку ми змушені вдаватися до зовнішніх кредитних інструмент ів , що змушує нас виконувати такі вимоги.Але, з іншого боку, якщо не знизити податкові ставки істотним чином, до чогознову ж  таки  закликає МВФ, з'являєтьсявеликий ризик  тінізації бізнесу .

Загалом ідея зменшення дохідної частини державного бюджету - позитивна тенденція вкраїнах з ліберальною економічною системою. Але для початку необхідно зменшитивитратні статті, а не знижувати доходи, щоб потім ламати голову, кому можнапо-швидкому урізати фінансування. У таких випадках за поганого звичаюдістається саме соціальній сфері, оскільки взяти гроші більше нізвідки. Таке соціально небезпечне латання бюджетних дірок,безумовно, не тільки відбивається на погіршенні добробуту громадян, але й невирішує макрофінансових проблем в принципі. Єдиний вихід - скоротити витратибюджету шляхом багаторазового зменшення фінансування державного апарату, щопередбачає його реформування. Потрібно провести повноцінний аудит функційдержавних органів та установ з метою виявлення тих і з них, які дублюються,виконуються неефективно або взагалі виконуються тільки на папері. Після цьогослід залишити на утриманні рівно стільки чиновників, скільки того вимагає реалізація необхідних функцій, бо, якщо не функція визначає структуру, а навпаки, держапаратрозростається до небувалих і непотрібних розмірів. Це явна патологія.

Важливонарешті зрозуміти, що бухгалтерією зазначену проблему не вирішити. Якщо мипотрапляємо у замкнене коло в питанні формуванн я бюджету, борсаючись між парламентською та урядовою альтернативою, то це неозначає, що третій варіант має бути, скажімо ,президентськи м .Це означає, що проблема лежить в іншій площині, і, отже, шукати треба некомпроміси, а радикально міняти структуру держапарату і проводити інші реформи,які останнім часом, на жаль, перетворилися більше в погане слово, ніж в бажануреальність. Поки не буде реформ, Рада і Кабмін залишаться звичайними статистами,які механічно перекрою ватимуть бюджет, штовхаючи країну з вогню в полум'я.

Останні записи