Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.11.2015, 17:23

Мета економічної блокади Криму

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Довкола громадської блокади окупованого Росією півострова точиться чимало дискусій.Однак, попри всю небезпеку, блокада захопленої території потрібна хоча б тому, що жодних інших засобів боротьби за повернення Криму сьогодні просто не існує.

Довкола громадської блокади окупованого Росією півостроваточиться чимало дискусій. Існують свої аргументовані «за» і «проти» таких дій.Очевидно, без наслідків, в тому числі негативних, для України блокадна політикане мине. В ній приховано не лише економічні ризики, але й конкретні загрозиззовні, адже складно передбачити, до яких кроків у відповідь вдасться Росія.

Однак, попри всю небезпеку, блокада захопленої територіїпотрібна хоча б тому, що жодних інших засобів боротьби за повернення Криму сьогодніпросто не існує.

Інтерес міжнародного співтовариства до проблеми окупаціїКриму Росією поступово згасає на фоні появи нових точок геополітичногонапруження в світі. Сьогодні навіть агресія Москви на Донбасі відійшла надругий план через сирійську кампанію Кремля. Про анексований Крим в ційситуації не варто й говорити.

В той час, коли відновлення суверенітету України натериторії Донбасу врегульоване текстом Мінських угод, то жодного формальногодокументу, який би передбачав можливість повернення Криму не існує. При цьому зофіційних заяв європейських політиків слідує, що Захід готовий відновитипартнерські відносини з Росією вже після виконання Мінську-2. Очевидно також іте, що жодних нових санкцій чи іншого додаткового тиску на Москву через Кримніхто застосовувати не збирається.

Відтак ця проблема дуже швидко може банально забутися.Щоб цього не допустити, Україна має докласти всіх можливих зусиль дляреанімації питання Криму на міжнародній арені. Наразі кращого інструменту, ніжкомплексна блокада окупованого півострова, для цього не знайти. Адже ми змусимоагресора нести чималі збитки і водночас заново привернемо увагу світовоїспільноти до факту загарбання української території сусідньою державою.

Зі свого боку, складність становища, в яке потрапитьРосія зі своїм новим «федеральним округом», змушуватиме її йти на пошуккомпромісу з Києвом, внаслідок чого в нас можуть з’явитися додаткові можливостідля тиску на Москву.

Для досягнення максимального ефекту від блокади уряд маєдосконало вивчити всі необхідні чинники і умови з тим, щоб розробитипослідовний план припинення транспортної, продовольчої та енергетичноїкомунікації з Кримом. 

Останні записи