Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2015, 12:10

Несподівана щедрість Путіна

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На саміті G20 російський президент всупереч всім очікуванням не просто погодився на реструктуризацію сумнозвісного «кредиту Януковича», а запропонував кращі умови, ніж від нього вимагав МВФ. Відтепер, за ініціативою господаря Кремля, Україна має виплачуват

На саміті G 20російський президент всупереч всім очікуванням не просто погодився нареструктуризацію сумнозвісного «кредиту Януковича», а запропонував кращі умови,ніж від нього вимагав МВФ. Відтепер, за ініціативою господаря Кремля, Українамає виплачувати по $ 1млрд щорічно протягом 2016-2018 років замість того, щоб погасити всюзаборгованість вже через місяць.

Зміна гніву на милість виглядає доволі несподівано,беручи до уваги те, що буквально кілька днів тому уряд РФ займав безкомпромісножорстку позицію щодо українського кредиту. Москва не йшла на жодні переговори іне приймала ніяких пропозицій від Києва. Така поведінка була цілком зрозумілою,оскільки надихалася бажанням Кремля за будь-що спричинити в Україні дефолтнуситуацію. І хай це б не позначилося на вітчизняній економіці, хай не завадило бподальшому кредитуванню з боку МВФ, але сам по собі факт дефолту – надто ласийшматок для російської пропаганди, яка б вмить змалювала економічний крахУкраїни та вкотре продемонструвала її недоговороздатність. Таким чином,донедавна явним пріоритетом для Путіна була символічна користь від 3-хкредитних мільярдів, прострочення виплати яких можна було використати вінформаційній війні.

Але похмілля від пропагандистського запою змусилоросійське керівництво швидко прозріти, особливо після того, як в Києві даличітко зрозуміти: або реструктуризація і погашення кредиту по частинам, абомораторій і жодних виплат взагалі. Мабуть, чи не вперше тверезо оцінившиситуацію, в Москві зрозуміли, що такі дорогі інфоприводи для своєї пропагандиїм більше не по карману. Відтак, розмах символічної війни потроху згасає іпоступається місцем банальній корисливості. Путін починає рахувати копійки, азначить справи йдуть не за планом.

Проте нам радіти зарано. По-перше, кредит Януковича свогочасу навряд потрапив до бюджету чи допоміг українській економіці. Та й взагаліневідомо, були це реальні кошти чи звичайна фікція. Натомість повертатидоведеться цілком реальні гроші з реального бюджету, тобто з кишень українців.Але найболючіший момент в тому, що, віддаючи мільярди доларів Росії, Українафактично фінансуватиме бойовиків на Донбасі і спонсоруватиме окупацію Криму. І тактри роки. Путінський садизм стає все більш витонченим. 

Останні записи