Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2015, 16:56

Проблеми реформування судової влади

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Перед владою постало вкрай складне завдання - змінити закостенілу судову систему на нову, модерну, ознаками якої стануть незалежність суддів, їхня відповідальність та професійність.

Мабуть, реформувати судову гілкувлади найскладніше. Маючи вагомі важелі впливу, суддівський корпус всімаможливими засобами намагається протистояти нововведенням. Будь-які рішення, щомають відношення до суддів, можуть бути ними ж скасовані. Те саме відбуваєтьсяі з антикорупційною програмою, розпочатою урядом та Президентом України.Судовий механізм залишається непрозорим та сумнівним, а сама система - закритоюі непотистською. Мережа корупційних зв’язків та  клановість настільки розповсюджені в ційсфері, що реформи виглядають тут як прорив крізь нетрі.

Однак корупція - не єдинапроблема судової гілки. Серед інших викликів, які стоять перед судовоюсистемою, можна назвати оновлення суддівського корпусу, покращення якості правосуддя,прийняття об’єктивних рішень, які не залежать від політичної кон’юнктури україні. На жаль, поки змін у цьому напрямку практично непомітно.

У той же час, вирішення згаданихпроблем не тільки допоможе Україні в процесі євроінтеграції, але і підвищитьдовіру населення до суддів та покращить рівень правової культури українськогосуспільства.

Перед владою постало вкрайскладне завдання - змінити закостенілу систему на нову, модерну, ознаками якоїстануть незалежність суддів, їхня відповідальність та професійність. 

Останні записи