Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2015, 15:16

Чого слід вимагати у справі Корбана?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Резонанс довкола затримання Геннадія Корбана, безумовно, демонструє низку вразливих місць влади.

Резонанс довкола затримання Геннадія Корбана, безумовно,демонструє низку вразливих місць влади. Насамперед, мова йде про несистемністьу боротьбі з корупцією і злочинними діяннями, що дозволяє звинувачуватипрезидента у вибірковому правосудді. Крім того, за останніх два дні сталозрозуміло, що громадськість більш схильна підтримувати Корбана, ніж дії правоохоронців,які прямо асоціюються з главою держави. Це засвідчує низький рівень довіригромадян до влади.

З іншого боку, сьогодні не так важливо, що в суспільствівідбувається насправді, оскільки першорядне значення має те, як подіїінтерпретуються населенню. Починаючи з вихідних, вся медіа-імперіяКоломойського ні на мить не припиняє обробляти справу його затриманогопоплічника у потрібному світлі. Приватівці організовують протести з гаслами «СвободуКорбану», закликають громадян до мобілізації проти «режиму Порошенка» і говорятьпро політичні репресії з боку нової влади. Вимагаючи звільнити головного укропівця,а не обґрунтувати затримання і довести його вину, соратники Коломойського,таким чином, створюють небезпечний прецедент, який може поставити хрест наспробах притягти до відповідальності всіх впливових бандитів у нашій країні.Адже тепер кожен із них зможе заявити, що він – жертва репресій і політичноїрозправи, а також зібрати новий міні майдан, який вимагатиме звільнити героя, ане злочинця.

Тому всім, хто зацікавлений, з одного боку, у недопущеннівибіркового правосуддя і переслідувань за політичними мотивами, а, з іншоїсторони, в невідворотності покарання впливових злочинців, мають припинитивиконувати телевізорні вказівки медіа-магнатів і змінити риторику претензій довлади. Потрібно вимагати не звільнення кого-небудь, а притягнення до відповідальностівсіх інших одіозних фігур, які нині комфортно себе почувають у стінахпарламенту і кріслах високих кабінетів. Треба прагнути не припиненняодноразових затримань і арештів, а перетворення цих дій у щоденну системнуроботу правоохоронних органів. Ключова вимога до діяльності останніх –відсутність політичних мотивів і якісна доказова база вчинених правопорушень.Тільки в такий спосіб можна позбавити всіх високопоставлених злочинців їхголовного козиря – образу жертви політичних репресій. 

Останні записи