Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.07.2017, 10:33

«Пенсійна реформа» - 2017. Питань більше, ніж відповідей

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019), член парламентської фракції "Об'єднання "Самопоміч"

Ми проводимо «декомунізацію», але забуваємо, що окрім скульптурних композицій маємо демонтувати й системні речі. Наша система пенсійного забезпечення дісталася нам у спадок від радянського союзу. Безальтернативна солідарна пенсійна система давно перетв


Ми проводимо «декомунізацію»,але забуваємо, що окрім скульптурних композицій маємо демонтувати й системніречі. Наша система пенсійного забезпечення дісталася нам у спадок відрадянського союзу. Безальтернативна солідарна пенсійна система давноперетворилася на пастку та суцільну безвихідь для  поколінь українців. Втім, хочеться вірити, щосаме ця каденція Ради проведе "декомунізацію" пенсійної системи:проведе аудит Пенсійного фонду, запровадить єдиний реєстр отримувачів усіхсоціальних виплат і найголовніше - впровадить другий накопичувальний рівень.
 
Дивна річ - урядовуініціативу як ЗМІ і більшість експертів, так і сам пан Гройсман вперто називають "пенсійною реформою".І хоча законопроект називається «Щодо підвищення пенсійного забезпечення», сутьйого полягає в прямо протилежному, а саме – в зниженні стандартів пенсійногозабезпечення.
 
Ось за щопроголосували депутати у пленарний четвер 13 липня в першому читанні:       

1. В результаті осучаснення підвищення пенсій отримають з 12.5 млн пенсіонерівблизько 5.5 млн пенсіонерів. Увага - не 8.5 млн як обіцяв початково Гройсман, алише 5.5. 
 
2. Поетапно упродовж десяти років збільшується необхідний страховий стаж, щоочевидно є збільшенням пенсійного віку для окремих категорій людей. Складно цебуде пояснити людям: пенсійний вік 65 років при середній тривалості життя чоловіків в 64 роки. 
 
3. З 1-го січня 2018-го року пенсії для нових пенсіонерів суттєво зменшаться.Коефіцієнт оцінки страхового стажу (ключовий показник для розрахунку пенсій)стає 1 замість існуючого 1.35 . Інакше як збільшення пенсій теперішнімпенсіонерам за рахунок нових це не назвеш. 
 
4. Уряд виконавсвоє домашнє завдання і скасовує дискримінацію щодо працюючих пенсіонерів увигляді коефіціента 0.85. Яценюк публічно обіцяв цей захід вийнятково яктимчасовий на 2015-й рік. Нині середина 2017-го. 
 
5. Уряд заклав неймовірно великі повноваження осучаснювати на власний розсудпенсії людям протягом 2018-2019 року в розмірі близько 45 млрд грн. Вбачаю вцьому величезний ризик, що влада вдасться до масового підкупу людей нанаступних президентських та парламентських виборах. 
 
6.Зберігається вбільшості порядок нарахування спецпенсій, зокрема для силовиків. 
 
7. Зберігаєтьсядефіцит Пенсійного фонду на відмітці 141 млрд грн щонайменш на три роки. Про цечітко сказано в бюджетній резолюції Уряду. Більш тривалих розрахунків Уряд ненадав, і це симтоматично. Адже якби 2021 рік показував зменшення дефіциту ПФУ, йогоб парламенту неодмінно продемонстрували.

Й звернітьувагу:  жодної згадки про впровадженнядругого накопичувального рівня!! 
 
Фракції «Самопоміч»вдалося переконати Уряд піти на мізерний компроміс: до постанови було включенозабов’язання проведення аудиту ПФУ, створення реєстру отримувачів усіхсоціальних виплат та не підвищувати ЄСВ для підприємств.
 
Сьогодні діючий прем'єр-міністрповторює долю попередніх своїх колег, не впроваджуючи найважливішу структурну реформу.
Що за цим стоїть? Страхі небажання мати вільних людей, звільнених від пастки у вигляді солідарної братськоїмогили?
 
Парламент зновпроголосував за чергову дозу популізму. Мені дуже прикро, що я не зміг переконатиколег по сесійній залі не голосувати за слова та обіцянки.
 
Характерно і прикро,що атмосфера під час голосування за пенсійні закони нагадувала настрій в сесійнійзалі,  коли парламент голосував запродовження мораторію на продаж землі. 
Останні записи