Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2015, 16:32

Як отримати право власності на будинок у селі?

Керуючий партнер ТОВ "ЮК "Альфа Лекс Консалтинг"

Дуже поширеною є ситуація, коли у сільській місцевості люди живуть у будинках десятки років, але не мають жодних документів, які б підтверджували право власності на їхнє житло.

Дужепоширеною є ситуація, коли у сільській місцевості люди живуть у будинкахдесятки років, але не мають жодних документів, які б підтверджували правовласності на їхнє житло. Як наслідок виникає купа проблем, починаючи відукладення договорів з РЕСом на постачання світла, Облгазом на постачання газутощо, не кажучи вже про процедуру спадкування, дарування чи продажу такогобудинку.

Якщозвернутися до букви Закону, то така нерухомість, на яку не оформлено прававласності не являється майном людини, яка в ньому проживає і визнається самочинно збудованим. А отже, враховуючи докорінні зміни узаконодавстві, які відбуваються сьогодні, рано чи пізно вас і вашу родинуможуть з нього виселити.

Для того,щоб оформити всі необхідні права на ваше житло вам варто пройти чимало дорогихта складних процедур і лише пройшовши всі ці кола бюрократичного пекла визможете спати спокійно у своїй оселі. Враховуючи, що будинки у сільськіймісцевості рідко перевищують 300 кв.м. і були збудовані до 2011 року, мирозкажемо саме про таку категорію приміщень. Отже, з чого варто починати?

Перше, щовам необхідно – це здійснення технічноїінвентаризації вашого будинку. Технічна інвентаризація це абсолютно нескладна процедура, яка полягає у виїзді техніка (експерта) з інвентаризації до вашогодомоволодіння і здійснення замірів всіх об’єктів нерухомості, як всередині такі ззовні, які знаходяться на вашому подвір’ї (будинок, комора, погріб, гараж,вигрібна яма тощо). Такі техніки є як в обласному бюро технічної інвентаризації(БТІ), так і в приватних організаціях, які займаються такими роботами. Що цікаво, приватні експерти та організаціїзроблять інвентаризацію вашого домоволодіння набагато швидше, якісніше ідешевше, порівняно з БТІ. Після виїзду техніка та здійснення замірів вимаєте отримати технічний паспорт, у якому буде зазначене ваше прізвище якзамовника, будуть зроблені креслення вашої ділянки і усіх споруд на вашійділянці. Перевірте, щоб на технічномупаспорті була відмітка про технічне обстеження будинку. Термін здійсненняінвентаризації та виготовлення технічного паспорту займе у вас не більше 10днів.

Наступнийваш крок – це Державна архітектурно-будівельна інспекція (Держбудінспекція). ДоДержбудінспекції треба зібрати наступний перелік документів: 1) документи наземлю  (акт чи свідоцтво про правовласності на землю або договір оренди земельної ділянки, або довідку зсільської ради про те, що у вас немає заборгованості зі сплати податку наземлю); 2) технічний паспорт з проведеною інвентаризацією; 3) декларацію проготовність будинку до експлуатації (заповнити її вам можуть допомогтипрацівники Держбудінспекції). Протягом 10-ти робочих днів, Держбудінспекціязареєструє подану вами декларацію і видасть вам її з відміткою про реєстрацію.З цього моменту ви офіційно повідомили органи державної влади про те, що вашанерухомість існує і ви маєте на неї певні права.

Наступнийдержавний орган, куди вам треба звернутись – це Державна реєстраційна службаречових прав на нерухоме майно Кіровоградського районного управління юстиції(реєстратор). До державного реєстратора ви маєте подати заяву про реєстраціюправа власності (за необхідності, з відповідними додатками – про це треба будепопередньо дізнатись у реєстратора). Разом із такою заявою вам необхідно будеподати реєстратору технічний паспорт на ваш будинок, зареєстровану декларацію,копію вашого паспорта. Інколи реєстратор може вимагати від вас документи на землюпід вашим будинком. Не дивлячись на те, що така норма законом прямо непередбачена, ми не радимо доказувати свою правоту, адже простіше надатидокумент і швидше зареєструвати своє право. Строки такої реєстрації 14 днів, івідповідно до закону не можуть бути більшими.

Також.Хочемо наголосити на тому, що здійснення процедури реєстрації права власності(отримання свідоцтва про право власності), а також отримання витягу продержавну реєстрацію права власності в державному реєстрі буде платним, однаквартість таких платежів не перевищить 300 гривень.

Таким чином,користуючись нашими порадами, всього за півтора – два місяці ви можете набутиправо власності на свій будинок і назавжди себе убезпечити від небажанихконфліктів і непорозумінь стосовно права вашого проживання в ньому. Наша мета –це захист ваших прав!

Останні записи