Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017, 15:02

Аграрний бізнес та його захист

Адвокат

Агарний бізнес в нашій країні – це найперспективніша галузь нашої економіки. На аграрний сектор припадає близько третини ВВП, та сотні тисяч робочих місць для громадян.

Сьогодні аграріям потрібнозрозуміти, що необхідно самостійно та дуже відповідально будувати таку систему- як захист свого бізнесу.
Система захисту агропідприємств може бути побудована знабору тих правових законів, які наразі існують. Тому дану систему захисту  можна поділити на дві частини: запобіжні заходи та заходи, якізастосовуються під час здійснення рейдерської атаки.

На останні рокисаме рейдерство є найбільшою проблемою аграріїв. З нашої практики скажу, щонайбільше потерпають від цього Південні області нашої країни.

Щодопопереджувальних заходів –  найголовнішеі перше, що повинен зробити кожен власник – виявити ризики, завдяки якимможуть бути створені умови привабливості для рейдерського захоплення. З цієюметою просто необхідно провести правовий аудит діяльності підприємства.

Під час такогоаудиту проводиться глибока і ретельна перевірка від моменту створення фірми(підприємства) та складу засновників до взаємовідносин з пайовиками таконтрагентами.

Так, це роботаскладна і досить ретельна, а також потребує часу, проте це дає наступне:

1.       власникмає незалежну оцінку стану готовності та спроможності протистояти рейдерськимнападам;

2.       оцінюєтьсяфактичний стан справ на підприємстві (оскільки під час перевірки випливаютьрізні проблеми, які не були помітними раніше);

3.       чіткекерування ризиками.

Аналізуючи  рейдерські напади, з власного досвіду, можнаговорити, що про певні закономірності. Наприклад, з моменту впадання в поле зорунападників до потрапляння їх на територіитою того чи іншого підприємства –проходить не менше шести місяців. Це говорить про те, що рейдери ретельновивчають ситуацію жертви. Або, наприклад, в основному найбіьш поширеним середрейдерів є напади на аграріїв, в яких земельний запас сягає 3 тис. га. та більше.

Звичайно, стаєзрозумілим, що для рейдерів головним джерелом інформації є доступ допідприємства та документів. Лише з їх допомогою можна виявити основні правовіне доопрацювання в діяльності підприємства. До таких  прогалин належать багато різних деталей, наприклад  незареєстровані договори оренди абовідсутність правових підстав використання землі.

Саме тому,необхідно дуже тонко і ретельно вивчити і привести у правову готовність всімоменти в роботі підприємства,  важливозабезпечити зберігання оригіналів установчих документів, розробити нормативнезабезпечення щодо обліку документообігу та забезпеченню збереження комерційноїінформації. Обмежити кількість осіб стосовно реєстраційних дій, та звести лишедо однієї особи. Все це можливо зробити при налагодженій системі службибезпеки, ІТ- технологій та постійному грамотному правовому контролю всіх цихдій.

Рейдери доситьчасто використовують такий прийом як, проведення судових рішень без вашоїучасті, саме тому важливо проводити постійний моніторинг державного реєструсудових рішень.

Звичайно, сам пособі правовий аудит не захистить від рейдерського нападу, оскільки захист – цепослідовний алгоритм певних дій, які безперервно  повинні здійснюватися на підприємстві. Лишетаким чином можна посилити контроль над ризиками та посилити свій захист відрейдерського нападу. Власникам агропідприємств потрібно проводити постійнуроботу з пайовиками з метою налагодження стосунків,  що буде запорукою не лише підтримки аграріїв, ай силою, яка протистоїть рейдерам.

Необхідноретельно підійти до відбору охоронної структури та як згадувалось вище  служби безпеки,  яка зможе вирішити питання щодо силовогопротистояння та можливості взяти під фактичний контроль майно підприємства уразі такої нагоди. В будь якому випадку, слід проводити відбір за критеріємпрофесійної підготовки, наявності досвіду в подібних ситуаціях і звісно не без кваліфікованої юридичної допомоги.

Останні записи