Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2016, 16:42

Право на життя, або що дає фінансова реструктуризація підприємств

Екснародний депутат Верховної Ради України

На цьому тижні має бути проголосований законопроект №3555 "Про фінансову реструктуризацію". Законодавчу ініціативу підтримують Нацбанк та бізнес спільнота. Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради рекомендує парламенту

На цьому тижні має бути проголосований законопроект№3555 "Про фінансову реструктуризацію". Законодавчу ініціативупідтримують Нацбанк та бізнес спільнота. Комітет з питаньфінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради рекомендуєпарламенту прийняти його за основу.

Закон прореструктуризацію розроблявся за технічної допомоги ЄБРР і Світового банку, атакож за участю НБУ та Мінфіну.Подібні закони приймались у країнах, щопостраждали від Азійської фінансової кризи кінця 90-х (наприклад, в Індонезії,Малайзії, Південній Кореї і Таїланді), а також у Туреччині після фінансовоїкризи в цій країні 2001-2003 рр. Подібні закони також були прийняті у Хорватії,Чорногорії, Сербії та ін. Прийняття законів значно сприяли вирішенню питання,пов’язаного з непрацюючими кредитами та відновленням банківського ікорпоративного секторів.

Основноюметою законопроекту №3555 – є створення ефективного тадієвого механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємствУкраїни та їх досудової санації.

Прогнозується,що таким чином підприємства зможуть реструктуризувати до 200 млрд грн.проблемної заборгованості, що становить близько чверті загальної заборгованостікорпоративного сектору України.

Суть полягаєв тому, що компанія-боржник, яка є потенційно життєздатною (це має бутипідтверджено звітом незалежного експерта) – має можливість уникнення ризикубанкрутства та повернення до стабільної діяльності.

Для банківце додатковий юридичний механізм проведення фінансової реструктуризаціїкредитів юридичних осіб, в тому числі підвищенні класності кредитів в розумінніНБУ та як наслідок розформування резервів. Законопроект не нав’язує конкретніумови реструктуризації, не визначає термінів та відсоткових ставок. Прийняттязаконопроекту лише дозволяє банкам та іншим кредиторам (підприємствам)домовитись із боржником про умови виплати боргу на взаємовигідних умовах.

Законопроект№3555 часто плутають із законом про реструктуризацію зобов'язань фізичних осібза кредитами в іноземній валюті. Насправді законопроекти "Про фінансовуреструктуризацію" і "Про реструктуризацію зобов'язань громадянУкраїни за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла(іпотечні кредити)" (№4004) не є альтернативними, та регулюють абсолютнорізні сфери. Законопроект №3555 передбачає добровільну реструктуризацію боргівне фізичних осіб, а працюючого бізнесу.

 

Отже, дляпідприємств це вирішення проблеми платоспроможності. Вони матимуть шансповернутись до успішної економічної діяльності, а для громадян – це збереженняробочих місць підприємствами, які виграли від реструктуризації.

Останні записи